Снимка: БГНЕС

Това политическо земетресение провокира спекулации за бъдещето на една от най-затворените и репресивни държави. И не само - то хвърли света и експертите в смут. В Северна Корея, последната от тоталитарните комунистически диктатури, се проведоха избори, на които кандидатите на управляващата партия не спечелиха 100% от гласовете.

Северна Корея отдавна провежда така наречените избори, в които членовете на Корейската работническа партия не се противопоставят и са послушно избрани от всеки един избирател. Но в гласуването, проведено през уикенда за местните събрания, се случи немислимото преди това: според държавните медии малка част от гласоподавателите са отхвърлили номинираните кандидати.

"Сред гласоподавателите, участвали в гласуването, 99,91 на сто са гласували за кандидатите за депутати в народните събрания на провинциите и 0,09 на сто са гласували против тях", съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA). При гласуването за градски и окръжни събрания процентът на несъгласието беше дори по-висок с колосалните 0,13 процента.

Очевидно това все пак не бяха решаващи резултати, но самият факт, че Северна Корея призна съществуването на опозиция, е забележителен.

Това е първият път от 50-те години на миналия век, когато държавните медии съобщават за съществуването на изборно несъгласие.

KCNA също отчете спад на избирателната активност до 99,63 процента от 99,98 процента, също забележимо в страна, в която гласуването е задължително. Северна Корея има население от 26 милиона, така че дори част от процента от пълнолетния електорат възлиза на повече от 10 000 души.

"Винаги са казвали, че никой не е гласувал против кандидата, предложен от партията", казва Фьодор Тертицкий, историк на Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, пред The Times. "Идеята, че Работническата партия на Корея, под "великото и ръководство на другаря Ким Чен Ун", трябва да номинира човек на тези позиции, и някои хора биха казали: "Не, не харесвам този човек" е нещо доста ново.

Случилото се е още по-забележително, защото севернокорейските избирателни кабини не осигуряват никаква тайна. Вместо избор на имена, гласоподавателите трябва да пуснат бюлетината си в зелена кутия, одобряваща единствения кандидат, или в червена, за да ги отхвърлят, което прави незабавно ясно как някой е гласувал.

Никой не прогнозира сериозни промени в политическото споразумение в Северна Корея, където Ким, подкрепян от могъщата си сестра Ким Йо Джонг, има неоспорим авторитет като единствения комунистически владетел от трето поколение в света.

Но отчитането на изборите изглежда показва ново безпокойство относно начина, по който се възприема Северна Корея. По-рано тази година законът беше променен, за да позволи възможността множество кандидати да се състезават за едно място и "първични избори", при които един кандидат ще бъде избран измежду няколко лица. Няма обаче индикации, че някой от тях действително е бил избран.

"Те се опитват да покажат, че несъгласието е поносимо, че това прилича повече на авторитарна, отколкото на тоталитарна държава", казва Тертицкий.

Държавните медии показаха изображения на Ким, който гласува на изборите в неделя в избирателна секция в провинция Южен Хамгионг, придружен от сестра си. Той се срещна с кандидатите и ги призова да бъдат "истински представители и истински слуги на хората, които се стремят да защитават и реализират своите права, интереси и изисквания".

Междувременно медиите продължават да празнуват шпионския сателит, успешно изстрелян от Северна Корея миналата седмица в нарушение на резолюциите на ООН. KCNA съобщи, че Ким е проучвал изображенията на Белия дом и Пентагона, както и на американските и британските самолетоносачи. Медиите не са показали самите сателитни изображения, вероятно защото, както смята южнокорейското разузнаване, те са зърнести и с ниско качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase