Снимка: Istock

Ако винаги сте се чудили какво отличава хората, които сбъдват мечтите си от тези, които не успяват, трябва да споменем, че едно от най-важните условия е да имате увереност в себе си. Вярата в собствените ви сили ще ви помогне да се обичате повече, да правите най-доброто за себе си и да осъществявате желанията си – дори без съзнателно да търсите този „ефект“. Всичко е ясно на теория, но ситуацията се усложнява, ако трябва да направите това на практика. Затова в следващите редове ще ви предложим няколко трика как да повишите самооценката си. Ето ги и тях:

Простете си за миналите си мисли

Докато работите за изграждане на самочувствието си, трябва да си простите за начина, по който сте се отнасяли към себе си преди. Не можете да продължите с напредъка си, без да приемете, че сте съдили себе си и другите строго. Навикът е труден за прекъсване. Признаването на тази слабост е вид упражнение за състрадание към себе си и устойчивост, като това ви помага да видите себе си ясно. Вие изграждате по-солидна основа, когато решите да имате по-здравословна връзка със самите себе си.

Научете се да казвате „не“

Може би се стремите да се харесате на всички, като си мислите, че така ще ви е по-лесно. Е, може би не сте прави. Ако се съгласявате с почти всичко, само и само да угодите на другите, в крайна сметка можете да започнете да се чувствате много изтощени. Научете се да казвате „не“. Така показвате на другите, че уважавате собствените си желания и граници и негласно им заявявате, че искате същото от тях. Направете пауза, поемете си дъх и помислете как се чувствате, преди да се съгласите да направите нещо, което не искате.

Не се сравнявайте с другите

В днешни дни сравнението се е превърнало в начин на живот. За това безспорно благоприятстват и социалните медии. „Нещастието идва не от липсата, а от сравнението“ – Алфред Адлер. Не бихме могли да бъдем по-съгласни с тази мисъл. Не забравяйте, че това, което се споделя онлайн е една много малка част от живота на „новите звезди“ – инфлуенсърите. Вместо да се самообвинявате, че нямате това или онова, вземете живота си в ръце и си върнете силата да бъдете такива, каквито желаете.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase