Снимка БГНЕС, архив

Грипът вече е и в Българиа, като вече са доказани първите за сезона грипни вируси A(H1N1)pdm09 (подтип на свински грип), съобщават на сайта си от Националния център по заразни и паразитни болести.

Чрез Real Time RT-PCR първите за сезона грипни вируси са доказани в клинични проби на две пациентки, хоспитализирани в Многопрофилната болница за активно лечение – Сливен.

Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че щамовете, които се очакват в предстоящия грипен сезон са Victoria (H1N1) и Darwin (H3N2) от тип А и Austria и Phuket от тип В. С най-висок потенциал за разпространение у нас е „Дарвин“, тъй като хората по-рядко са се срещали с него. И четирите щама са включени в противогрипната ваксина. Епидемиолозите прогнозират пик на епидемията в края на януари, пише скенер.нюз.

Междувременно, нова проектонаредба за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19 предложи Министерството на здравеопазването. Проектът е публикуван на уебстраницата на МЗ за обществено обсъждане и според мотивите приемането му се налага заради промените в Закона за здравето, с които заболяването бе премахнато от списъка на острите заразни болести, при които болни заразоносители подлежат на задължителна изолация. С проекта се отменя досегашната наредба.

С цел диагностика на заболяването, в проекта са посочени лабораторните методи за доказване на причинителя на COVID-19 – SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се провежда.

За определяне на разпространението на вирусните варианти в страната, което е от значение на развитието на епидемичния процес на заболяването и евентуалното планиране на противоепидемични мерки за неговото ограничаване, е вписано изискване за целогеномно секвениране на 10% от положителните проби, доказани по метода на PCR.

Задължителна изолация на болни от и заразоносители на COVID-19 и задължителна карантина на техните контактни лица вече ще се прилагат само в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Въведено е обаче уточнение, че при липса на задължителна изолация, по време на боледуване пациентите се самоизолират, за да не заразят възприемчиви към заболяването хора, без прилагане на нормативно определени ограничителни мерки. Препоръчва се самоизолацията да е до 14 дни според състоянието и преценката на лекуващия лекар, а за контактните – до 10 дни.

В документа също така е регламентирано функционирането на Националната информационна система за борба с COVID-19 като част от НЗИС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase