Снимка БГНЕС

От 2024 г. посещенията на историческия център на Венеция ще стават срещу входен билет.

Кметът на града Луиджи Бруняро обяви експерименталната мярка на пресконференция, на която обясни и как точно ще функционира. Нейното прилагане ще стане засега на 29 дати през следващата година. Тя ще засяга всички туристи, които посещават, но не нощуват във Венеция. Те ще плащат по 5 евро, за да влязат. Градската администрация вече е определила периодите на експеримента в зависимост от притока туристи.

Първият е от 25 до 30 април, вторият - от 1 до 5 май, а после - всички уикенди от 11 май до 14 юли, с изключение на 1 и 2 юни.

Няма да плащат жителите и родените във Венеция, студентите и работещите в града, както и собствениците на жилища, дори ако нямат жителство. Всички останали категории като временни жители на Венеция, живеещите в област Венето, деца под 14 години, инвалиди ще трябва да резервират онлайн визитите си, без да ги плащат. От 16 януари ще бъде готова дигиталната платформа за резервации.

Представители на кметството ще контролират входовете към историческата част на Венеция, където ще проверяват qr-кодовете на "дневните" туристи.

Според съветника по туризма в общината Симоне Вентурини не съществува подобен модел в света.

Няма да се плаща такса за влизане в по-малките острови като Бурано, Лидо и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase