Снимка: БГНЕС

Боби Михайлов ще се обяснява в парламента за скандалите в българския футбол.
„На днешното заседание на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание се реши по мое предложение идната седмица да привикаме президента на БФС – Борислав Михайлов и представители на МВР“.

Това обяви заместник-председателката на ДСБ, депутатката Кристина Петкова, на профила си във Фейсбук.
В поста си Петкова заявява, че искат да получат отговори на въпросите: Какви са причините за създадената ситуация с мача България – Унгария? Чия е била препоръката да се играе на друго място при затворени врата и без фенове?

Причина за това е скандалът около мача България – Унгария. Първоначално УЕФА препоръча двубоят да бъде изместен извън София и да остане без публика заради писмо от БФС и СДВР. Според полицията се готвели протести и били възможни ексцесии, което принуди централата да обяви за домакин все още строящия се стадион „Христо Ботев“ в Пловдив.

Кметът на града, както и строителят на съоръжението обаче категорично отказаха двубоят да се проведе там заради продължаващите строително-монтажни дейности по козирката. Заради тях не може да се осигури безопасността на присъстващите на и около стадиона.

Президентът на БФС Борислав Михайлов заплаши, че ако мачът не се проведе, УЕФА ще ни изключи и последиците биха били много сериозни за целия ни клубен футбол. От футболния съюз потърсиха и като пожарен вариант „Арена Арда“ в Кърджали. Кметът Ерол Мюмюн прие радушно идеята, но постави условие на трибуните да бъдат допуснати зрители. Оказа се, че освен това Кърджали не изпълнява условие на УЕФА градът да е разположен на до 90 километра от действащо летище.

Така, след близо 2 седмици перипетии и неясноти, в крайна сметка европейската футболна квалификация между България и Унгария ще се играе в четвъртък на Националния стадион „Васил Левски“, какъвто бе и първоначалният план.

Междувременно новият кмет на София Васил Терзиев разговаря с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) – главен комисар Любомир Коларов, за предстоящата футболна среща, съобщиха от пресцентъра на Столична община. „Като кмет на София и като човек, който обича футбола, бих искал в София да се провеждат футболни срещи, на стадионите да има публика и в същото време да бъдат гарантирани сигурността и редът в нашия град. Протестите са знак, че в последните години футболът в България не се развива на нужното ниво и има нужда от промяна“, каза Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase