Снимка: БГНЕС

Футболният клуб Челси е изправен пред нови въпроси относно това как бившият му собственик Роман Абрамович е финансирал клуба. Изтекли файлове разкриха поредица от тайни плащания, които може да са нарушили строгите футболни правила, включително тези за "финансов феърплей".

Експерти казаха, че транзакциите, разкрити чрез съвместно разследване на The Guardian и международни партньори, може да доведат до налагане на наказания от Висшата лига на Челси, като отнемане на точки.

Файловете разкриват поредица от плащания на стойност десетки милиони лири за десетилетие, пренасочени през офшорни фирми, принадлежащи на Абрамович. Изглежда, че въпросните транзакции са били в полза на Челси, което повдига въпроси дали са били декларирани в сметки, предоставени на ръководните органи на футбола.

Изглежда, че бенефициентите включват агента на звездата Еден Азар, сътрудник на спечелилия титлата мениджър Антонио Конте и служители на ФК Челси. Други плащания изглежда са свързани с покупката на играчите Уилиан и Самуел Ето’о.

Плащанията излязоха наяве благодарение на международно разследване, известно като Cyprus Confidential - кеш от 3,6 милиона офшорни записи, изтекли до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и германската Paper Trail Media, които споделиха достъп с Guardian, Бюрото на Разследваща журналистика (TBIJ) и други медии.

Финансите на Челси вече се проверяват от Висшата лига в разследване, което продължава от 2012 г. до 2019 г., след като новият режим на собственост на клуба от западен Лондон доброволно съобщи, че "непълна финансова информация" е била подадена по време на управлението на Абрамович.

Футболната асоциация потвърди пред The Guardian, че също разследва Челси, докато УЕФА, ръководният орган на европейския футбол, вече глоби клуба с £8,6 милиона, въпреки че правомощията му са ограничени, тъй като може да разглежда само доказателства от последните три години.

Сега документи, датирани през и извън разглеждания период, повдигат нови въпроси относно това дали Абрамович многократно е пренебрегвал правилата на футбола, за да облагодетелства Челси, докато клубът се издигаше до върха на глобалната игра.

Неотчетени плащания

Роман Абрамович купи Челси за £140 милиона през 2003 г. и бързо наводни клуба с пари в безмилостен стремеж към успех.

"Римската империя", както я нарекоха някои фенове, падна едва когато руската инвазия в Украйна през 2022 г. доведе до поставянето на Абрамович под санкции от Обединеното кралство, което в крайна сметка го принуди да продаде клуба.

Файловете, анализирани от The Guardian и TBIJ като част от разследването Cyprus Confidential, хвърлят светлина върху очевидно скрити плащания, свързани с ключови моменти в неговия пълен с трофеи мандат. Материалът, който идва от кипърски доставчик на офшорни услуги, наречен MeritServus, беше споделен с ICIJ от нестопанската група Distributed Denial of Secrets.

На 18 юли 2017 г. файловете показват, че компания, собственост на Абрамович, наречена Conibair Holdings, базирана на Британските Вирджински острови (BVI), е подписала споразумение с Федерико Пасторело, италиански футболен агент.

Италианецът е описван в множество доклади като близък до Антонио Конте, бивш мениджър на Челси, и е говорил за преговорите по договора на мениджъра в медиите.

Conibair се съгласи да плати на Пасторело £10 милиона за 75% дял в Excellence Investment Fund (EIF) - бизнес, базиран в американския щат Делауеър, сочат документи.

Същия ден Челси обяви, че Конте, който току-що беше извел клуба до титлата във Висшата лига, е подписал нов договор за £9,6 милиона на година.

Пасторело отказа да коментира дали двете сделки са свързани, но каза: "Антонио Конте не е наш клиент."

По време на сезона, в който Конте спечели титлата, Азар вкара 16 гола - връхна точка в блестящ седемгодишен период. Той бе капитан на клуба, който спечели шест вътрешни и европейски трофея.

Азар се присъедини към Челси през 2012 г. за 35 млн. евро след тежки преговори с агента на играча Джон Бико-Пенаке, който според съобщенията искал значителна комисионна на стойност около 6 млн. паунда.

На 29 март 2013 г., според документите, BVI Leiston Holdings, собственост на Абрамович, се е съгласила да плати 7 милиона евро на базирана в Дубай компания, наречена Gulf Value FZE, за "консултантски услуги […], свързани с […] спортни изследвания и консултации" .

Договорът е подписан от името на компанията от Bico-Penaque. Не е ясно дали плащането е било декларирано на футболните власти.

В друг случай Лейстън платил £1 милион на Association des Jeunes Espoirs de Bobo, бившия клуб на Бертран Траоре, чрез договор, подписан от брата на Траоре, Дейвид. Договорът е с дата два месеца след като крайният защитник подписа с Челси.

Досиетата също така разкриват най-малко 7 милиона евро в плащания, направени между 2005 и 2017 г. към компании, свързани със Зоран и Владица Лемич. Последният, съветник на Абрамович, е бил ключова фигура при пристигането на звезди като Ариен Робен, Бранислав Иванович, Неманя Матич и треньора Карло Анчелоти.

Отделни документи показват плащане от £250 000 на бившия спортен директор на Челси Франк Арнесен. Арнесен каза пред The Guardian, че обикновено очаквал бонусът да дойде от Челси, а не от друга компания, но не е знаел за нарушения на правилата и го е декларирал пред данъчните.

Четирима водещи спортни адвокати казаха пред The Guardian, че някои от плащанията може да са нарушили правила, включително разпоредбите на Висшата лига и УЕФА относно финансовия феърплей (FFP).

FFP беше въведен от УЕФА в началото на сезон 2011-12 – с подобни ограничения, приети две години по-късно от Висшата лига.

Мерките отчасти са насочени към предотвратяване на безразсъдно харчене, което може да изложи на риск бъдещето на клубовете.
Но правилата също бяха адаптирани в отговор на тенденцията богати благодетели – включително Абрамович и национални държави като Катар и Обединените арабски емирства – да наливат собствените си пари в клубове, за да си купят успех. Тази практика беше наречена "финансов допинг" от бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер.

Самуел Кътбърт, спортен адвокат в Outer Temple Chamber, каза: „Ако даден клуб крие разходи […] като плаща тези суми чрез други субекти, възможно е те да са в нарушение на правилата на FFP.

"Вие на практика заобикаляте регулаторните си изисквания, които ограничават способността ви да харчите, и вместо това ще харчите чрез офшорна компания. Всяка възможност за получаване на несправедливо предимство изкривява конкуренцията в полза на конкретен клуб и подкопава почтеността на футбола на фундаментално принципно ниво."

На същото мнение са и други трима адвокати, които пожелаха анонимност поради евентуален конфликт на интереси.

Те също така казаха, че някои от транзакциите може да са нарушили правилата на Висшата лига, които изискват представяне на точни сметки, друга разпоредба, изискваща клубовете да действат добросъвестно, и правилата на Футболната асоциация, изискващи разкриване на плащания към агенти.

Експертът по футболни финанси Кийрън Магуайър, автор на The Price of Football, каза, че огромните разходи на Челси означават, че клубът обичайно е флиртувал със строги ограничения на финансовите загуби.

"Ако има доказателство, че клубът е използвал транзакции на трети страни, за да заобиколи правилата за доходност и устойчивост, тогава санкциите ще бъдат или финансови, или отнемане на точки", каза той. "Последното е по-вероятно, тъй като всяка комисия, разследваща обстоятелствата в даден клуб, ще иска да изложи възпиращ фактор, който да разубеди другите да повторят подобно поведение."

Членът на парламента Клайв Бетс, председател на общопартийната парламентарна група по футбол, каза, че FFP трябва да бъде "един от ключовите въпроси" за новия независим футболен регулатор, създаден от правителството на Обединеното кралство.

"Няма смисъл да имате правила на FFP, ако не ги налагате, в противен случай те са димна завеса за клубовете, които харчат толкова пари, колкото искат", каза той.

Файловете също предполагат, че Абрамович тайно е финансирал усилия за отмяна на правилата на FFP в съда. В  крайна сметка обаче не е успял.

През февруари 2014 г. Leiston Holdings на Абрамович се съгласи да плати £100 000 на адвокат на име Жан-Люис ДюПонт, който оспорваше законността и валидността на FFP пред Европейската комисия.

Leiston Holdings, за който се разбира, че е действал от името на Челси, е имал „бизнес интерес“ от изхода на делото, показва договорът.

Ето’о и Уилиан

Компания, собственост на Абрамович, е направила и плащания, които изглежда са облагодетелствали собственика на клуб, който продава двама играчи на Челси малко след това.

Състоянието на Анжи Махачкала, вече несъществуващ отбор от Дагестан, за кратко се трансформира
, когато руският милиардер Сюлейман Керимов купи клуба през 2011 г. и финансира трансфери на големи играчи.

Но през 2013 г. Керимов дръпна щепсела на стратегията си за свободно харчене и намали бюджета на Анжи, като потопи клуба във финансови сътресения и го принуди да разпродава играчи.

Това лято Челси подписва с две звезди от Анжи за два дни.  Първи пристигна камерунският нападател Самуел Ето’о, последван – донякъде противоречиво – от 25-годишния нападател Уилиан.

Бразилецът, който спечели няколко трофея с Челси, беше на ръба да подпише с неговия лондонски съперник Тотнъм, докато Абрамович не откраднал сделката чрез лично телефонно обаждане до Керимов.

Два месеца по-рано Leiston Holdings, собственост на Абрамович, се съгласи да плати на две компании, свързани с Керимов, за "услуги в […] свързани с футбола, включително скаутски и други съвети, свързани с футбола".

На Tobeo Services Inc и Fernington Invest Corp, и двете базирани в Британските Виргински острови, трябваше да бъдат платени по 12 милиона евро, сочат документи от 10 юни 2013 г.

Говорител на ФК Челси каза: "Тези твърдения датират отпреди сегашната собственост на клуба. Те се основават на документи, които клубът не е показвал и не се отнасят до никое лице, което в момента е в клуба".

Говорителят каза, че по време на покупката на клуба – от консорциум, ръководен от американския инвеститор Тод Бойли – купувачите са разбрали за "потенциално непълни финансови отчети относно транзакции по време на предишната собственост на клуба".

"Веднага след приключване на покупката, клубът проактивно сам докладва тези въпроси на всички приложими футболни регулатори. В съответствие с основните принципи на групата собственици на клуба за пълно съответствие и прозрачност, клубът проактивно подпомогна приложимите регулатори с техните разследвания и ще продължи да го прави."

Висшата лига отказа коментар, докато разследването продължава. Говорител на ФА каза: "Разследваме."

Представители на Роман Абрамович не отговориха на искания за коментар. Адвокатите на Сюлейман Керимов не отговориха на молби за коментар. Искане за коментар от Бертран и Дейвид Траоре, изпратено чрез ФК Астън Вила, остана без отговор. Запитване за коментар до Top Sports Consulting, чийто директор е Зоран Лемич, остана без отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase