Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-много произшествия в жилищните сгради се случват по време на отоплителния сезон, каза за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Петрич главен инспектор Стоян Тилев. Той посочи, че правилата, които трябва да се спазват, са елементарни, но биха довели до по-малко произшествия и по-малко щети.

На първо място е използването на изправни отоплителни уреди, каза Тилев. Важно е да бъдат прегледани уредите, кабелите, също така и контактите, преди да се използват. Около отоплителните уреди не трябва да се оставят горими предмети и не бива да се използват за сушене на дрехи, каза началникът на пожарната.

Трябва да знаем, че ако в употреба влизат газови отоплителни уреди, те използват кислород от стаята и е добре периодично да се проветрява. Необходимо е да се прегледат щранговете и маркучите, по които тече газ, за да се провери за евентуална неизправност, допълни още той. Не бива да се оставят отоплителни и нагревателни уреди без наблюдение и най-важното е сутрин, когато тръгваме на работа, да проверяваме дали не сме оставили нещо включено, каза Тилев.  

При печки на твърдо гориво най-големият проблем е свързан с непочистените комини. Поглеждайки статистиката през 2022 година в община Петрич има 23 произшествия в жилищни сгради, от които 23 в комини. В резултат на тези произшествия, от две до три къщи са останали без покрив, каза Тилев. Той посочи, че през 2023 година, към момента произшествията в жилищни сгради са 16, като 11 са свързани с комини и отново две къщи са останали без покрив. „Почистването на комините задължително трябва да се извършва по правилата, а не чрез запалване, защото става още по-лошо, каза началникът. Когато уредите са с твърдо гориво, не бива се горят други неща, като пластмаса, парцали, изрезки от плоскости, тъй като в тях има лепила и други съставки, които полепват по комина и се получава запалване, допълни още той.

Като други грешки, които могат да предизвикат битови инциденти, Тилев посочи употребата на нагревателни уреди и готварски печки на газ.

Масово се използват туристически бутилки, които са предназначени за кратко използване, а не за ежедневна и дълга употреба. Когато се използват за по-дълго време, бутилката се нагрява, клапанът сработва, цялата газ се изпуска в стаята и при възпламеняването може да се стигне до жертви, каза началникът на РСПБЗН. През тази година една жена е пострадала в следствие на инцидент с газова бутилка, посочи той.

Важно е да споменем е, че абсорбаторите, също като комините, трябва да се почистват. При тях се получава наслагване на мазнини с течение на времето и поне веднъж в месеца трябва да се почистват, каза Тилев. Като друга грешка той посочи и пушенето в леглото, особено след употреба на алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase