Снимка БГНЕС, архив

Изборите отшумяха, но да очакваме ли промяна след тях? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Dnes.bg разговаря с роклегендата Васил Георгиев /Васко Кръпката/.

-  Преди време изпяхте „Комунизмът си отива“. С оглед на последните изборни резултати отива ли си наистина?

-  Комунизмът отдавна си е отишъл, защото комунистите се оказаха най-големите капиталисти. Но тази кагебейска демокрация и този капитализъм от съветски тип никак не са приятни. Всъщност комунизмът не беше толкова за комунистите, колкото за нас,обикновените хора. Началниците винаги са си началници и винаги са капиталисти, но от по-лошите капиталисти. Всички карат коли, произведени в Европа и Америка, всички се облагодетелстват от постиженията на цивилизацията, но едната част я плюят от сутрин до вечер, а другата й се радват. Комунизмът си е отишъл, но лайтмотивът на песента ми е, че борбата продължава. Тя не е за ден - два или за година - две. Тази мисия е вечна.

- По-конкретно как гледате на резултата в София?

- С отвращение, защото единственият кандидат, за когото смятам, че беше подходящ, получи само 5-6 процента. Но това ми е достатъчно, аз винаги съм бил малцинство, кето винаги гласува. А идеалите не са за всеки. Мнозинството обикновено не се вълнува от такива неща, но на мен ми стига малцинството. Мисля, че целият свят се крепи на едно качествено малцинство.

- Толкова много протести в крайна сметка ни доведоха до сглобка...

-  Мен тези игри и тези политически далавери не ме касаят. Аз следвам инстинктите си. Можел съм да вляза във всякакви „сглобки“, но не съм. Специално обаче за сегашния кабинет аз бях един от хората, които бяха съгласни с тази сглобка, за да има правителство. Защото тези хора, които протестираха против мутрите, против корупцията, сложиха Радев начело. Той вече втори мандат с нищо не е преборил корупцията. Видяхме, че Васил Божков се върна, сега предполагам, че ще се върне и Цветан Василев. Един метър път не се е построил, само им беше голямо фукането, но аз на фукане не вярвам. Аз вярвам, че някой ден ще доживеем нашата красива България да се управлява от по-читави хора, които да не се казват Борисов, Радев, Трифонов, Манолова, Нинова. Да са от друга порода, а не политически далавераджии. Понеже не се осъществи лустрация на официално ниво, аз винаги съм работил за лустрацията, като не гласувам за хора, свързани с Държавна сигурност. Мисля, че ние, обикновените избиратели, можем да направим нашата си лустрация. Вярвам в това.

-  Очаквахме да ни управляват по-читави хора още след Десети ноември.

-  Имаше наистина един период, в които управляващите, наред с всичките си грешки, нямаха греховете на сегашните далавераджии. Тогава доста ги критикувахме, но сега, като се появи някой от онази синя коалиция, която доведе България до Европа и НАТО, като чуя колко по-интелигентно говорят, те изобщо не могат да се сравняват с днешните мачовци. Днешните мачовци ги доведе чалгата. Политическата чалга, при която в най-гледаното време на телевизията звучеше „За крадец не ставаш, сине, ти си будала“. Така че днес гледаме резултатите от цялото нашествие през 90-те години на простотията, за което също според мен в основата стои Държавна сигурност. Ченгетата си свършиха работата за шестица.

-  Какво пречи най-много на хората в България? Вие често сте споменавали, че една от пречките е мрънкането.

-  Това наистина ми е най-голямата болка, че хората наистина са толкова недоволни от живота си. А в крайна сметка човек, каквото търси,това намира. Моята музика е обърната точно към това – хората да търсят хубави неща и да умеят да им се радвам. Аз и в най-смелите си мечти преди не съм си представял, че на цената на един обяд в местната квартална кръчма ще мога да отида до Рим и обратно. Не само за парите, а за възможността да бъда част от този свят. И затова съм щастлив в днешна България. Каквото и да става с изборите, вече не ми пука. В моя любим град София съм живял при Янчулев, при Софиянски, при Каракачанов, при Борисов, при кого ли не. И винаги съм си правел фестивалите и музиката. Който разчита на началниците да го направят щастлив, той никога няма да бъде щастлив.

-  Преди време направихте един концерт, посветен на Украйна. Очаквахте ли толкова дълго да се проточи войната там?

-  Имах много повече надежди, че това ще приключи по-бързо, защото видях, че целият свят застава на страната на Украйна. Но явно Империята на злото доста се е въоражавала през тези години. Всъщност каквото да си говорим за избори и политика, за мен най-важното е Украйна да победи и конфликтът в Газа да приключи. За мен това е по-важно от някакви избори. Изборите минават, песните остават, важното е да има мир и любов.

-  Имате ли нови музикални проекти?

-  Така съм се заредил и от положителни, и от негативни емоции, и всичките се превръщат в песни. Ние издадохме албум миналата година, тази година го преиздаваме, защото доста добре върви. Това предстои – да сме вечно млади с рокендрола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase