Снимка: БГНЕС

Най-високопоставените лидери на Китай се събраха в Пекин, за да отдадат почитта си на бившия премиер Ли Къцян на погребение, което послужи като възможност за дискретна индиректна критика към президента Си.

Ли почина от внезапен инфаркт миналия петък на 68-годишна възраст, месеци след пенсионирането си и след кариера, в която в крайна сметка беше маргинализиран от Си. Кончината му шокира обществото. Не закъсняха и версиите, че лично Си Дзипин е поръчал убийството му.

Погребението му беше извършено без инциденти или изрично предизвикателство към Си, но публикации в социалните медии, възхваляващи Ли като реформатор, ще бъдат прочетени от много китайци като упрек към режима.

Си и пълноправните членове на постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия се събраха на революционното гробище Бабаошан в западен Пекин, за да отдадат последната си почит на Ли.

Придружен от съпругата си Пън Лиюан, Си се поклони три пъти пред ковчега, завит в партийното знаме. Държавната телевизия показа как Си се ръкува с членове на семейството на Ли, включително неговата вдовица Ченг Хонг, учен и литературен преводач.

Тленните останки на Ли бяха кремирани след церемонията, която бе отбелязана със свалени наполовина знамена на обществени сгради в цялата страна.

Смъртта на висши лидери предизвика политически вълнения в миналото, включително протестите на площад Тянанмън през 1989 г., които започнаха като израз на траур за Ху Яобанг, сравнително либерален лидер на партията.

Един потребител на социалните медии написа: "Само той ме разбра. От четири години нямам стабилна работа."  По-късно коментарът беше премахнат.

Силното полицейско присъствие обезсърчи всякакви изрази на явно несъгласие. В родния град на Ли Хефей, западно от Шанхай, тълпи от хора се изредиха на опашка, за да положат цветя на нарастваща купчина, по същия начин, по който го направиха миналата година за покойния президент Дзян Дзъмин.

Ли беше икономист, който се издигна до висшите нива на Китайската комунистическа партия и беше широко смятан за кандидат за наследник на предишния президент Ху Джинтао. Той настоя за отваряне на възможности за частни компании.

Той обаче беше надхитрен от Си, който централизира властта и предпочита държавното влияние върху икономиката за сметка на "ликономиката", както беше известна доктрината на Ли Къцян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase