Снимка: БГНЕС

Почти половината от страните по света виждат спад на нивото на демокрация, каза международен мозъчен тръст в четвъртък. И някои страни с исторически дълги демократични традиции са сред тях.

Базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (International IDEA) заяви, че 85 от 173 изследвани страни са "претърпели спад в поне един ключов показател за демократично представяне през последните пет години". "Много утвърдени демокрации изпитват неуспехи... вариращи от намаляване на равенството на социалните групи в Съединените щати, свободата на печата в Австрия и достъпа до правосъдие в Обединеното кралство“, добавя се в него. „Това е шестата година, в която виждаме повече държави с демократични упадъци, отколкото с подобрения“, каза програмният й ръководител Майкъл Руни пред АФП. Той е един от авторите на доклада "The Global State of Democracy 2023". Тази шестгодишна тенденция представлява най-дългата "демократична рецесия", която организацията е виждала, откакто е започнала да събира данни през 1975 г., добави той.

Върховенството на закона, въплътено от независими съдилища и свобода от политическо насилие, също отслабва в страни като Австрия, Унгария и Перу, се отбелязва в доклада. "Основите на демокрацията отслабват по целия свят", предупреждава той.

Макар че спадът можеше да се види във всички части на света, в Африка той беше илюстриран от вълната от държавни преврати там.

Проверките, балансите са отслабени

В категорията "права" авторите отбелязват спад в свободата на изразяване и свободата на събранията, въпреки че общите спадове не са значителни.

В категорията "върховенство на закона" има подобрения "след много години на стагнация в нивата на корупция", въпреки че картината "не е недвусмислено положителна", се казва в доклада.

Влошаването на демокрацията също е изострено от ерозията на "проверките и балансите", което според авторите надхвърля традиционното разбиране на термина. Институциите, контролиращи правомощията, също включват субекти като правозащитни организации, мрежи на гражданското общество, както и разследващи журналисти. „Също така виждаме спад в исторически високоефективните демокрации в Европа и Северна Америка и в Азия“, каза Руни. Организацията отбеляза демократичен спад, свързан с ковид пандемията и Руни каза, че след пика на пандемията, все още не се вижда никакъв тип „отскок“.

Бяха отбелязани някои положителни развития, като подобрения в областта на върховенството на закона в няколко държави в Централна Европа, както и по-ниски нива на корупция и повишено политическо участие в няколко африкански държави. "Виждаме признаци на надежда в изолирани страни по света. Но като цяло картината все още е доста негативна", каза Руни.

Анализът на доклада се основава на няколко показателя, включително граждански свободи, съдебна независимост и политическо участие, като докладът идентифицира четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase