Снимка: БГНЕС

Семейство севернокорейци предприе опасно бягство към Южна Корея с лодка. Това е поредният случай в  увеличаващия се процент на дезертьорите от режима на Ким Чен Ун след спада на броя по време на пандемията.

Трите жени и един мъж, всички в цивилни дрехи, бяха заловени от южнокорейската брегова охрана в 25-футова дървена лодка тази сутрин, близо до град Сокчо на източния бряг. Те казали, че са искали да избягат, според южнокорейските медии, и са разпитани, за да се изключи възможността да са шпиони.

Ако се установи, че са обикновени хора, дезертьорите, които не са назовани, ще се присъединят към постепенно нарастващ брой бежанци от Севера. Повече от 30 000 души са предприели пътуването на юг от края на 90-те години.

Повечето от тях са го направили през дългата и преди пореста граница с Китай на север и след това по непряк път през Югоизточна Азия. Но по време на пандемията Пхенян засили граничната сигурност, правейки подобни пресичания много по-трудни.

През 2019 г. 1047 дезертьори са достигнали юга. Миналата година този брой е спаднал до 67. Но според министерството на обединението на Южна Корея 139 дезертьори са пристигнали през първите девет месеца на тази година.

Телата на най-малко шестима удавени севернокорейци, включително тези на деца, бяха изхвърлени в Южна Корея от май в резултат на очевидно увеличаване на рискованите опити за бягство през морските и речните граници.

Министърът на обединението на Южна Корея каза по-рано тази година, че правителството се готви за увеличаване на дезертьорските лодки.

"Няма съмнение, че икономическата ситуация на Северна Корея, особено ситуацията с храните, се е влошила в сравнение с предишни години. Това ще продължи да се случва и в бъдеще... От гледна точка на правителството трябва да се подготвим за всички възможности, включително такива ситуации, и ние всъщност се подготвяме."

Според Националната разузнавателна служба, шпионската агенция на Южна Корея, 240 души в Северна Корея са умрели от глад през първите седем месеца на тази година, два пъти повече от средното за последните пет години. Такива цифри са трудни за проверка и дори в най-лошия си случай са далеч по-малко сериозни от глада през 90-те години, който уби няколко милиона души.

Но няма съмнение, че продоволствената ситуация на Север се влоши по време на COVID, когато строгото затваряне на сухопътните граници също прекъсна вноса на храна.

Увеличаването на новопристигналите изглежда също се дължи на действията в Китай за връщане на някои от многото севернокорейци, които са се заселили незаконно там. Южнокорейските медии съобщиха, че 600 севернокорейци в Китай са били събрани и изпратени у дома с камиони по-рано този месец след повторното отваряне на границата след пандемията. След като са напуснали незаконно Севера, те са изправени пред несигурна и вероятно мрачна съдба.

ООН изчислява, че Китай е задържал около 2000 други, които възнамерява да репатрира, оставяйки ги уязвими на "изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказание и други сериозни нарушения на човешките права … и дори екзекуция".

Семейството на една жена от Северна Корея, която е била изпратена в китайски център за задържане, е подала спешен апел до работната група на ООН за насилствени или неволни изчезвания, за да предотврати нейното репатриране на Север.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase