Скалният феномен "Трите братя" се намира в местността "Казаните", в парк "Славеева река", на 200 м надморска височина. Уникално скално образувание се издига в местността Казаните и наподобява трима великани.

За тази природна забележителност са създадени много легенди. В една от тях се разказва, че това са трима братя, бранители на крепостта „Аетос” и защитници на потиснатите. Тримата братя притежавали изключителна сила, и водили много героични битки в околността.

Скалите, по които стъпвали се огъвали под тежките им кралимарковски стъпки и оставяли огромни вдлъбнатини – широки и дълбоки колкото казани. Затова местността получила името „Казаните”. изключително трудна за превземане. Очевидно тук е имало укрепен пункт още по времето на траките, но позицията й става стратегическа най-вече през Средновековието.

Най-добре съхранената сграда е крепостната черква "Света Богородица Петричка" - едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. От самата крепост не е останало много, но и това, което се вижда, е достатъчно внушително и дава представа за значимата й роля в миналото. А намерените фрагменти от керамика, оръжия, монети и сечива са ценни свидетелства за живота, кипял тук някога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase