Снимка: БГНЕС

Сривът на климата вече променя вкуса и качеството на бирата, предупреждават учени.

Количеството и качеството на хмела, ключова съставка в повечето бири, се влияе от глобалното затопляне, според ново проучване. В резултат на това бирата може да стане по-скъпа и производителите ще трябва да адаптират методите си за варене.

Изследователите прогнозират, че добивите на хмел в европейските региони на отглеждане ще намалеят с 4-18% до 2050 г., ако фермерите не се адаптират към по-горещо и сухо време, докато съдържанието на алфа киселини в хмела, което придава техния отличителен вкус и мирис, ще намалее с 20-31%.

"Пиещите бира определено ще усетят изменението на климата, било то в цената или в качеството", каза Мирослав Трънка, учен от Института за изследване на глобалните промени към Чешката академия на науките и съавтор на изследването, публикувано в списанието. Nature Communications. "Това изглежда е неизбежно от нашите данни."

Бирата, третата най-популярна напитка в света след водата и чая, се прави чрез ферментация на малцови зърна като ечемик с мая. Обикновено се ароматизира с ароматен хмел, отглеждан предимно в средните ширини, който е чувствителен към промените в светлината, топлината и водата.

През последните години търсенето на висококачествен хмел се увеличи от бума на занаятчийските бири с по-силен вкус. Но емисиите, които загряват планетата, излагат производството на риск, установи проучването.

Изследователите сравняват средния годишен добив на ароматен хмел през периодите 1971-1994 г. и 1995-2018 г. и откриват "значителен спад на производството" от 0,13-0,27 тона на хектар. Целе, Словения, има най-голям спад в средния годишен добив на хмел, с 19,4%.

В Германия, вторият по големина производител на хмел в света, средните добиви на хмел са намалели с 19,1% в Spalt, 13,7% в Hallertau и 9,5% в Tettnang, установи проучването.

Производството на бира в Централна Европа датира от хиляди години и е крайъгълен камък на културата. Хората в Чешката република пият повече бира, отколкото където и да е другаде по света, според доклад на японския производител на бира Kirin. В Германия, където производството на бира е регулирано от 500 години от „закон за чистотата“, Октоберфест посреща 6 милиона пиещи бира от цял ​​свят всяка година в своите палатки.

Вкусът на бирата не зависи само от хмела, но това обяснява част от популярността на напитката, каза Trnka. "В кръчмите в Европа най-честият дебат, с изключение на времето и политиката, е за... бирата."

Но времето и политиката променят вкуса на бирите. Световните лидери обещаха да се опитат да спрат нагряването на планетата с повече от 1,5C над прединдустриалните нива до края на века, но изпомпват твърде много парникови газове, за да постигнат тази цел.

Проучването установи, че съдържанието на алфа киселина в хмела, което придава на бирата отличителния аромат, е спаднало във всички региони.

Тъй като температурите се повишават и валежите намаляват, някои производители на хмел преместиха градините по-високо, поставиха ги в долини с повече вода и промениха разстоянието между редовете с култури.

Андреас Ауернхамер, производител на хмел в Спалт в Южна Германия, каза, че общите валежи в полетата му са се променили малко, но сега "дъждът не идва в подходящия момент".

Той е изградил напоителна система за подхранване на хмела в критични периоди. "Ще имаме големи проблеми, ако не можем да ги напоим."

Изследователите са моделирали ефекта от бъдещото затопляне върху културите, използвайки сценарий за емисии, подобен на настоящите политики. Те установиха, че до 2050 г. добивите от хмел ще намалеят с 4,1-18,4% в сравнение със средните стойности от 1989-2018 г., ако не бъдат взети мерки за адаптиране. Прогнозираният спад ще се дължи главно на по-горещото време и по-честите и тежки засушавания.

"Производителите на хмел ще трябва да изминат допълнителната миля, за да се уверят, че ще получат същото качество като днес, което вероятно ще означава нужда от по-големи инвестиции, само за да се запази сегашното ниво на продукта", казва "Тринка"

Ауернхамер каза, че климатичната заплаха за хмела е важна, но добави, че не е най-големият фактор за цената на бирата. Високите разходи за енергия, предизвикани от скока на цената на изкопаемия газ след нахлуването на Русия в Украйна, изиграха по-голяма роля за пивоварите.

"Хмелът в една бира не струва толкова, колкото капачката на върха на бутилката", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase