Снимка БГНЕС

Над 30 900 българи на и над 65 години вече са ваксинирани срещу грип по Националната програма. Най-много са поставените дози в София, а най-възрастният имунизиран в страната е от Пловдив и е 101-годишен. Това съобщиха от Здравното министерство.

Имунизация срещу сезонен грип се препоръчва да се извършва всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март на следващата година.


Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип.

Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при лица от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави хора. При хората над 65 г. обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

На днешната дата – 11 октомври Европа отбелязва Деня за борба с грипа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase