Снимка: Twitter

Пивоварна, изпратена от Великобритания, за да бъде възстановена в Северна Корея, беше приветствана от държавата партия като един от десетте най-големи предприятия.

Компанията Taedonggang беше сред фирмите, "препоръчани като отлични предприятия от провинциалните и централните институции и провинциалните народни комитети" като част от петгодишния национален план за икономическо развитие на нацията, съобщи държавната медийна агенция KCNA.

Корените й могат да бъдат проследени до пивоварната Ushers of Trowbridge в Wiltshire, която затвори през 2000 г. след 176 години в бизнеса. Тя беше закупена за £1,5 милиона от правителството на Северна Корея, а след това беше разглобена и изпратена за ново построяване тухла по тухла в Пхенян.

След това пивоварната е преименувана на Taedonggang Brewing Company на името на река Taedong, която тече през столицата. Тя е посетена от Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, който го наследява като лидер на страната.

По време на откриването й ООН изчисли, че девет милиона души в Северна Корея не са имали достатъчно храна в резултат на годините на глад през 90-те години, довели до смъртта на милиони.

Продажбата беше разрешена едва след като британското правителство получи гаранции, че машините няма да бъдат използвани за производство на химически оръжия.

Гари Тод, бивш мениджър пивоварна на Ushers, каза, че е дал на работниците "интензивен курс по пивоварство", след като е бил помолен да помогне.

Тод каза пред The ​​Daily Telegraph: "Имаше доста голяма група, която пристигна, с правителствени служители, преводачи и "експерти по пивоварството",  които нямаха представа какво е пивоварството, тъй като никога не са имали пивоварна в Северна Корея.Те искаха да построят отново пивоварната точно както беше по времето на Ашърс, така че разглобиха цялата тухлена зидария една по една, свалиха всички плочки от пода и всички болтове, които стърчаха от пода."

Той добави, че въпреки че не е посещавал новата пивоварна, той е успял да опита бирата й - 5,7 процента алкохол.

"Трябва да кажа, че бях приятно изненадан, защото не бях сигурен какво използват за своите пивоварни материали", каза той, цитиран от The Times. "Беше леко окислено, но вкусът беше доста добър, беше доста приятно."

Миналата година Северна Корея отбеляза 20-годишнината на пивоварната. KCNA съобщи, че при откриването на 17 юни 2002 г. Ким Чен Ир "изрази голямо задоволство, че нашите хора вече могат да пият студена бира през цялата година" и "разкри задачите и начините за нормализиране на производството".

В него се добавя: "През последните 20 години работническата класа на фабриката се превърна в разработчик и изследовател, посветявайки искрени усилия на разработването и завършването на нашата известна напитка и бродирайки историята на фабриката с горди постижения и подвизи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase