Снимка: БГНЕС

Провъзгласената от арменските сепаратисти в областта Нагорни Карабах Република Арцах ще спре да съществува, считано от 1 януари 2024 г., обявиха днес нейните ръководители. С указ те разпуснаха всички създадени от тях институции.

Ръководителят на непризнатата от международната общност република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването й. „Решението за ликвидиране на републиката е взето във връзка със създалата се трудна военна и политическа ситуация, въз основа на приоритета за гарантиране на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Арцах",се казва в изявление.

Още по темата
Това стана след обявената от азербайджанския президент Илхам Алиев "антитерористична операция" в Нагорни Карабах, след края на която Баку обяви плановете си да интегрира арменците в региона в Азербайджан.

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху областта Нагорни Карабах, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Азербайджанският президент Илхам Алиев посети Нагорни Карабах за първи път, откакто страната му си върна изцяло контрола върху областта след мълниеносна военна операция миналата седмица, предаде Ройтерс.

Алиев е инспектирал строителен обект в град Джабраил, съобщиха днес от пресслужбата му. В комюникето не се уточнява кога точно е била осъществена визитата.

През последните дни повече от половината от 120-те хиляди арменски жители на Нагорни Карабах са отишли в Армения. Над 68 300 бежанци вече са пристигнали в страната по най-нови данни на арменското правителство, цитирани от Ройтерс.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да остане арменско население.  "Анализите показват, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да останат повече арменци. Това е пряка акция на етническо прочистване и депортация, за която отдавна предупреждаваме международната общност", заяви Никол Пашинян на правителствено заседание, цитиран от ТАСС.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП, цитирана от БТА. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase