Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Стотици хора са ранени при експлозията в Нагорни Карабах. Инцидентът е станал в склад за бензин близо до главния град Степанакерт.

Има и жертви, но броят им не е известен. Предполага се, че по-голямата част от пострадалите са цивилни, които искали да заредят бензин и да се евакуират в Армения.През изминалата седмица ежедневно хиляди хора напускат Нагорни Карабах, след като Азербайджан проведе светкавична 24-часова военна операция в сепаратисткия район, посочва БНТ.

Повече от 6500 етнически арменци от общо 120 000, които живеят в Нагорни Карабах, вече са преминали на територията на Армения, като по границата са се образували опашки. Южният арменски град Горис се е оформил като център за регистрация и настаняване. Евакуиращите се арменци се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в областта.

Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на Нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Русия обвини арменския премиер Никол Пашинян, че превръща страната си в заложник на западните интереси, след като той приписа успеха на азербайджанската офанзива на бездействието на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах.      

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Поговорки

преди 7 месеца

Който ветрове сее,бури жъне. Да бе мирно стояло,не би чудо видяло. Щом не искаш мира на ти секира. Арменците жънат това което посяха 33 години наред. Какво търсят в "мирното арменско население "50 танка,75 БТР-а, ракети, минохваргачи,тежки и леки картечници, 7000 АК-47, противопехотни и противотанкови мини произведени в Армения след 2020 година,или след първата война?Защо арменците са минирали дори и общите гробове на азербайджанците избити през 1991-94 години?ЗАЩО СЕГА ПЛАЧАТ? А ВИЕ ЗАЩО?

35

До българите и армен

преди 7 месеца

Българите са единствената етност,която вместо да създава семейство,онажда жена си,ражда и отглежда деца за по-лесно сменя имената на всички други етноси.Не се *** да стреля на месо срещу мирното турско население за да осъществи користната и долна цел.Българите са убийци на невинни жени, деца и старци. Българите изгониха 350.000 турци1989 г,ограбиха спестяванията, животните имотите, покъщнината,всичко,което бяха създали с кървав труд за десетилетия.Арминците избиха азебайджанците през 199-94

34

До обвинителите

преди 7 месеца

Тези които обвиняват Турция, Азербайджан и Анодола за днешната ситуация в азербайджанската област Карабаг какво ще кажат за 1989 когато бяха изгонени 350.000 мирни граждани на България-етнически турци?Какво ще кажат за геноцида на арменците над азербайджанците през 1991-94 години,150.000 избити,4000 безследно изчезнали,1.5 мириона прокудени.Тогава никой не врякаше. Значи ние се учим от вас.Трябва да признаем,че сте добри учители. Българите също. В "прокудените арменци" какво търсят оръжията?

fallback