Украйна се отказа от своя трети по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да се превърне в пазител на тази мощ. Историята обаче показва, че именно Русия заслужава най-масово ядрено разоръжаване. И Русия го заслужава и сега - терористите нямат право да притежават ядрени оръжия.

Но докато ядрените оръжия остават на мястото си, масовото унищожение набира скорост. Русия превръща в оръжия много други неща, които се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички ваши държави. Много конвенции ограничават оръжията, но няма реални ограничения за използването на храната или пътищата като оръжия.

Русия е блокирала нашите черноморски и азовски пристанища и продължава да насочва ракети и дронове към дунавските ни пристанища. Тя се опитва да използва като оръжия глобалния недостиг на храна в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завзети територии. Русия използва цените на храните и горивата като оръжие.

Отворихме временен морски коридор за износ. Работим за запазване на сухопътните маршрути. Тревожно е, че някои в Европа разиграват солидарността в политически театър - превръщат зърното в трилър. Може да изглежда, че те играят собствените си роли. Всъщност те помагат да се подготви сцената за московските актьори.

Много пъти светът е ставал свидетел как Русия използва енергията като оръжие. Сега заплахата е още по-голяма. Русия използва ядрената енергия като оръжие. Вижте какво направи Русия с нашата атомна електроцентрала в Запорожие - обстреля я, окупира я и сега изнудва другите с изтичане на радиация.

Различни терористични групировки отвличат деца, но никога досега тяхното масовото отвличане и депортиране не е било част от правителствена политика. Не и досега. Откраднатите украински деца в Русия са научени да мразят Украйна. Всички връзки със семействата им са прекъснати. Това е геноцид.

Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия превърна Сирия в руини. И ако не беше Русия, там никога нямаше да бъдат използвани химически оръжия. Русия почти е погълнала Беларус. Тя заплашва Казахстан и балтийските държави.

Повече от всякога човечеството трябва да действа в пълна солидарност, за да спаси човешки животи. Както се ограничават ядрените оръжия, така трябва да се ограничат и всички инструменти и методи на агресора за водене на война. Необходимо е нашето единство, за да сме сигурни, че агресията няма да избухне отново.

Миналата година представих формулата за мир на Украйна. Тя се превърна в основа за актуализиране на съществуващата архитектура на сигурността. Сега можем да възкресим Устава на ООН и да гарантираме пълната сила на световния ред, основан на правила. Утре ще представя подробности на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Формулата не е свързана само с Украйна. Над 140 държави и международни организации я подкрепиха изцяло или частично. Тя предлага решения и стъпки за спиране на всички форми на въоръжаване, които Русия е използвала срещу Украйна и други държави; такива, каквито могат да използват и други агресори.

В Хирошима, Копенхаген и Джеда бяха проведени важни разговори и консултации за прилагането на нашата фрмула на мира. Сега подготвяме Световна среща на върха за мир. Приканвам всички вас - всички, които не толерират никаква агресия - да подготвим съвместно тази Среща на върха.

Наясно съм с опитите да се сключат някои тъмни сделки зад кулисите. На злото не може да се вярва. Попитайте Пригожин дали някой вярва на обещанията на Путин. Моля, чуйте ме. Нека единството реши всичко открито.

Украйна прави всичко възможно, за да се увери, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено. Военните престъпления трябва да бъдат наказвани. Депортираните хора трябва да се върнат у дома. Окупаторите трябва да се върнат в собствената си земя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase