Снимка БГНЕС, архив

Огромният инфраструктурен и транспортен проект, свързващ Южен Ирак с Турция, ще проправи пътя към "изграждането на един нов свят", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Сабах“, пише БГНЕС.

Пътят за развитие на стойност 17 млрд. долара има за цел да свърже пристанище Гранд Фоу, основно пристанище за стоки в богатия на петрол южен Ирак, с железопътен и пътен транспорт с границата с Турция, превръщайки страната в транзитен център чрез съкращаване на времето за пътуване между Азия и Европа в опит да се конкурира със Суецкия канал.

Представен в края на май, Гранд Фоу в Басра, което ще бъде свързано с Турция и след това с Европа чрез мрежа от железопътни линии и магистрали.

"Това е коридор, който ще преминава през Персийския залив и страните от Залива и през Ирак и ще отива в Европа през Турция. Независимо дали става дума за Обединените арабски емирства, Катар, Саудитска Арабия, Ирак, всички те са много, много решителни по този въпрос", заяви Ердоган на годишната среща на върха "Конкордия" в Ню Йорк.

"Най-важното е, че ние също сме ангажирани. Виждал съм тази решителност в Америка, виждал съм тази решителност в Германия, Япония. Следователно с такава стъпка, която ще предприемем, ще имаме възможност да изградим един нов свят".

Планираният проект ще включва изграждането на около 1200 км (около 745 мили) железопътни линии и магистрали. Той предвижда високоскоростни влакове, които да превозват стоки и пътници със скорост до 300 км в час, връзки с местни промишлени центрове и енергиен компонент, който може да включва петролопроводи и газопроводи.

Отделно иракският външен министър Фуад Хюсеин заяви, че проектът "Път за развитие" е "много стратегически проект".

"Това е много стратегически проект. Той има за цел да свърже южната част на Ирак с Басра и Турция, а оттам - с Европа. Това е много важен проект както за Ирак, така и за целия регион", заяви Хюсеин пред Анадолската агенция (АА) в понеделник.

Подчертавайки, че наистина желае Ердоган да посети Багдад, той заяви, че това ще даде допълнителен тласък на връзките, развивайки двустранните отношения.

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан изрази оптимизъм по отношение на проекта, който според него е от голямо значение за просперитета и стабилността в Близкия изток, като заяви, че очакват да преминат към фазата на изпълнение през следващите месеци.

Хюсеин заяви, че Турция и Ирак имат различни области на сътрудничество и че се надява да постигнат напредък в областите, в които си сътрудничат.

"Но има и някои проблеми. Трябва да се справим с тези въпроси заедно и да намерим решения за тях заедно. Така че имаме нужда от повече сътрудничество по някои въпроси, особено по въпросите на сигурността", добави той.

Запитан за сътрудничеството в областта на енергетиката между Турция и Ирак, той се спря на спрения износ на петрол от Регионалното правителство на Кюрдистан (РПК). Хюсеин заяви, че те са решени да намерят решение на този проблем чрез "диалог и комуникация".

На 25 март след арбитражно решение на Международната търговска камара (МТК) Турция спря износа на суров петрол от Ирак на 450 000 барела дневно по петролопровода Киркук-Джейхан. МТК нареди на Анкара да плати на Багдад обезщетение на стойност 1,5 млрд. долара за това, което според нея е неразрешен износ от страна на РПК между 2014 и 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase