Снимка: БГНЕС

В последния етап от обиколката си в Русия Ким Чен Ун инспектира хиперзвукови ракети, бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, и военен кораб.

Шестдневното посещение и срещата на севернокорейския лидер с президента Путин предизвика безпокойство на Запад относно това дали Ким ще достави боеприпаси за използване срещу Украйна в замяна на модерни руски оръжия и космически технологии. Когато пътуването му приключи, Ким получи пет експлозивни дрона, разузнавателен дрон и бронежилетка.

Неговият брониран влак отпътува след прощална церемония на жп гара в Артьом, далечен източен руски град на около 124 мили от границата със Северна Корея.

Корейската централна новинарска агенция каза, че Ким "изразява сърдечни благодарности на президента Путин и руското ръководство" за "специалната им грижа и сърдечното гостоприемство" по време на посещението.

Ким се прибира у дома "след успешно завършване на графика на официалното си посещение на добра воля в Руската федерация", добави държавната информационна агенция. Той също така пожела "просперитет на Русия и благополучие на нейния народ", се казва в съобщението.

Това беше най-дългото задгранично пътуване на Ким, откакто пое властта в края на 2011 г. Той посети предприятия от хранително-вкусовата промишленост, засилвайки спекулациите, че в замяна на оръжия Северна Корея може да получи хранителна помощ.

Двадесет и четири часа по-рано той пристигна в Артьом и се срещна със Сергей Шойгу, министър на отбраната, за да инспектира военни самолети, включително стратегически бомбардировачи Ту-22.

Шойгу и Сергей Кобилаш, командващ руските сили за далечни бомбардировачи, обясниха на Ким, че крилатите ракети за Ту-160 имат обсег от над 4000 мили. Показаха му и хиперзвуковите ракети "Кинжал".

След това Шойгу и Ким отпътуваха за Владивосток, където севернокорейският лидер беше разведен около фрегатата "Маршал Шапошников" от Николай Евменов, главнокомандващ руския флот.

В събота вечер Ким присъства на представление на балета "Спящата красавица", но си тръгна след първото действие.

Президентът Юн на Южна Корея нарече военното сътрудничество между Северна Корея и Русия "незаконно и несправедливо".

Юн, който трябва да говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, каза пред АП: "Всяка ядрена атака от Северна Корея ще бъде посрещната с бърз, огромен и решителен отговор, който ще доведе до края на режима."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase