Снимка chess.com

Скандалният американски гросмайстор Ханс Нийман обяви стипендия на името на 19-ия световен шампион Веселин Топалов. Това той направи в акаунта си в Х (Туитър).

Сумата от 10 000 долара ще получи всеки , който представи доказателства за измамите, с които си е служил Владимир Крамник по време на Мача за световната титла през 2006 година в столицата на Калмикия Елиста.

Ekspresso припомня, че тогава гръмна скандала, наречен „Тоалетната война“ заради съмненията за нечестна игра на претендента Крамник. Бългаският отбор засече на записите от стаята за почивка безпрецедентен брой посещения на руснака в тоалетната. Първо Крамник отказа да играе, после се върна в мача, но съмненията за измама така и останаха.

„Надявам се един ден всичко, което се случи преди 16 години в Елиста, да излезе наяве, сподели пред ekspresso.bg мениджърът на Топалов – Силвио Данаилов. Според него записите се пазят някъде и ще дойде момент, когато ще бъдат извадени пред обществеността.

Защо Ханс Нийман е решил да учреди стипендия на името на Топалов?

Историята започва в началото на септември, когато на най-популярната платформа за шах chess.com се срещат Крамник и Нийман. Първата партия американецът печели с черните фигури и разочарованият руснак се предава демонстративно във втората. Като протест срещу нечестна игра от страна на Нийман. Така постъпи световния номер 1 Магнус Карлсен преди година. Норвежецът обвини Нийман в измама и дори платформата chess.com закри акунта на американеца.

Скандалът продължи със съдебни дела, които продължиха цяла година. Американецът поиска 100 милиона долара за това, че бившият световен шампион го е наклеветил.

Преди месец Нийман и Карлсен решиха да заровят томахавките и сложиха край на съдебните спорове помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase