Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън".

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.

Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.

"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването. (БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Копейчо

преди 7 месеца

За мен най-полезени са ферментиралите течности от чучура на Цомчо. Освен мощни антиоксидантни и пребиотични свойства, тв притежават и още по-мощни антинатовски и проруски такива.

14

Анонимен

преди 7 месеца

И бозата за кърмат

13

a

преди 7 месеца

И червеното вино е полезно, значи ще живея 100 години :)))))))

fallback