Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън".
Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.
Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.
Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.
Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.
Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.
"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването. (БТА, Елена Христова)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
15
Копейчо
преди 7 месецаЗа мен най-полезени са ферментиралите течности от чучура на Цомчо. Освен мощни антиоксидантни и пребиотични свойства, тв притежават и още по-мощни антинатовски и проруски такива.
14
Анонимен
преди 7 месецаИ бозата за кърмат
13
a
преди 7 месецаИ червеното вино е полезно, значи ще живея 100 години :)))))))