Абдул Хамид. Снимка: Уикипедия

На сензационна находка се натъкнаха строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември и гара Костенец. Те откриха писмо, запечатано в бутилка, скрита в досегашния жп мост над река Марица, в района на община Белово, съобщи БНР.

При разрушаването на старото съоръжение един от геодезистите открива писмото и го предава на историческия музей в Белово. Оказва се, че посланието в него е от 1886 година и оставено от създателите на моста. Бутилката е открита в една от колоните на моста, съобщи директорът на историческия музей в Белово Севдалина Попова. По думите ѝ находката, както и начинът на откриването ѝ, са нещо изключително специално:

„Ние се вписахме в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан е на ръка, на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани".

Текстът на писмото гласи: "Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания „Виталис“. Инженери – гл. инж. Николо Лимон, /… / , главен зидар Пиетро Макар.
Издадено на 19 юни 1886 г."

„Това е етап от строителството на жп линията Белово – София“, уточни Севдалина Попова и добави - цялата тази история показва един позабравен стил, който респектира“.

Теренът не е позволил запазването на стария мост при сегашното модернизиране на жп линията, но откриването на посланието от създателите на това изключително здраво съоръжение е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, които са допринесли за изграждането на модерна България.

Извършващата се в момента цялостна модернизация на жп линията Костенец – Септември, която се извършва с европейски средства, предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase