Снимка: iStock

Глобалният здравен индекс на Bloomberg публикува своя списък за 2023 година с държавите, чието население е най-здраво. Страната, която застава на първо място, продължавайки господството си от дълги години, е Испания.

Индексът разглежда показатели като рискове за здравето - тютюнопушене, високо кръвно налягане, затлъстяване и други - наличие на чиста вода, средна продължителност на живота, недохранване и причини за смърт, за да определи класирането си. Поради тези фактори, по-развитите страни с достъп до добро здравеопазване и чиста вода са класирани по-високо.

Тъй като България отново не попада в списъка на топ 20, започнахме да се питаме какво всъщност притежават испанците, че почти всяка година да оглавяват класацията. Както се оказва, има много причини, поради които страната е толкова здравословна - от правилно и пълноценно хранене до редовни тренировки и психическото благополучие. Именно затова решихме да съберем няколко ценни съвета, с които можем да живеем по испански, за да се насладим на усмихнатото ежедневие, което е характерно за иберийците.

Уелнес тенденциите от Испания

1. Прием на здравословни мазнини и по-малки порции

Не е изненада, че диетата е фактор, допринасящ за цялостното здраве на страната, а испанският начин на хранене се състои от много здравословни мазнини и бобови растения, плододве и зеленчуци и по-малко червено месо и преработени храни. Едно от най-популярните ястия, паеля, е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и протеини заради комбинацията от морски дарове. Но освен това, средиземноморската диета е пълна със зехтин, ядки и риба с високо съдържание на здравословни мазнини.

Испанската кухня също се състои от тапас, известно още като малки закуски или ястия в малки порции, което позволява разнообразна колекция от храни, на които да се насладите. Ако искате да се храните по испански, опитайте да замените червеното месо с повече морски дарове и изберете междинни ястия като плодове, зеленчуци, ядки и бисквити с хумус вместо пакетирани храни.

2. Вървете навсякъде

Най-популярният вид транспорт в Испания е ходенето пеша. То не само поддържа мускулите ви здрави, но също така повишава приема на витамин D, което е полезно за когнитивното здраве, превенцията на рака и много други. Нещо повече, пътуването пеша също помага за по-добро качество на въздуха с ниски емисии от превозните средства. Излизането на разходка из квартала или до магазина може значително да подобри не само вашето, но и здравето на планетата.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase