Снимка: БГНЕС

Георгиос Морис не си е представял, че работата му като учител на живописния гръцки остров Санторини ще го принуди да спи в колата си, да ползва дивана на колега или да прекарва нощта в празни класни стаи, пише Financial Times.

Но тъй като повечето собственици на имоти на Санторини отдават домовете си в платформи за споделяне на жилища като Airbnb, които обгрижват платежоспособни чуждестранни туристи, учители като Морис и други служители в държавния сектор не успяват да намерят достъпно жилище.

Когато Морис пристигнал през септември 2022 г., туристическият сезон все още бил силен и той не успял да намери жилище за дългосрочен наем. В един момент открил хотелска стая за 20 евро на нощ, "чудо за Санторини", споделя Морис. Но имало уловка, ако собственикът намерел друг гост, "дори посред нощ", Морис се съгласил да си събере багажа и да си замине, така че хотелиерът да може да вземе по-висока цена.

Тези проблеми не са ограничени само до Санторини, където броят на туристите миналата година е нараснал с почти 60% спрямо нивата преди пандемията през 2019 г. В много горещи туристически дестинации – от слънчевите гръцки острови до Прага, Лисабон и исторически италиански градове, Airbnb и други платформи за краткосрочни наеми нарушават значително жилищния пазар.

В Санторини учителите, които пристигат всеки септември, обикновено са принудени да прекарват първите няколко месеца от учебната година в хотели, докато туристическият сезон отслабне. В резултат на това жилищните разходи често надвишават заплатите им, тъй като месечните възнаграждения на новите учители обикновено не надхвърлят 1000 евро.

"Повечето учители не искат да бъдат пращани там", казва Анти Патрамани, председател на асоциацията на служителите в средното образование на острова. "Когато дойдат, има драма", допълва той.

В Италия въплъщението на кризата при жилищните наеми отдавна е Венеция, където леглата за туристи на островите в центъра на града – около 49 хил., надхвърлят общия брой на дългогодишните местни жители. Около 40% от туристическите легла са в имоти под наем, обявени в Airbnb за краткосрочно отсядане на туристи в бивши апартаменти за дългосрочен наем.

Много други италиански градове преживяват сходни тенденции. Местните власти и обществени активисти казват, че това не само води до остър недостиг на достъпни жилища, а също така разрушава тъканта на традиционния градски живот в страната.

"Това влияе на културното ни наследство. Имаме не град за живеене, а нещо като Дисниленд или изкуствени атракции без хора, които да живеят тук. Всичко ще стане повече или по-малко фалшиво или много туристическо“, казва Джакомо Менегус, правен консултант в активистката група High Pressure Housing, родено във Венеция движение, което сега се разширява в други градове.

Гръцкият остров Йос с 2000 постоянни жители посреща около 150 хил. посетители всяко лято, особено почитатели на клубовете от Великобритания и Ирландия. Кметът на острова Джикас Джикас е изправен пред почти невъзможната задача да намери подслон за учители, лекари, пожарникари и гранични стражи, изпратени да работят на острова.

"С всяка година става все по-трудно", казва Джикас. Тази година пожарникарите останаха в местния музей, а един граничен страж живя в стая в съседство с хеликоптерната площадка на острова.

Правителството предложи бонус от 1800 евро през юли и август като стимул лекари да се установяват на островите. Но макар някои лекари да проявяват интерес, в крайна сметка се отказват, тъй като не могат да намерят подслон.

Тази пролет студенти в редица италиански градове, включително Милано, Рим, Флоренция, Болоня, Падуа и Торино, опънаха палатки на обществени места, за да протестират срещу острия недостиг на достъпни жилища, след като масово жилища бяха превърнати в имоти за краткосрочно отдаване под наем, докато университетите бяха затворени по време на пандемията.

Докато кризата се задълбочава, нарастват призивите за намеса. Движението High Pressure Housing призова италианското правителство да подкрепи законодателство, което ще даде правомощия на градовете да регулират собствените си местни жилищни пазари и начина, по който се използват жилищата.

Регулаторни мерки на градско ниво може да включват квоти за броя жилища, заселени за краткосрочни наеми, или разрешителна система, позволяваща на собственици да отдават под наем имоти на туристи за фиксиран период преди да изискат от тях да ги върнат на пазара на дългосрочни наеми.

До момента обаче италианският министър на туризма е предложил само закон, който изисква регистрирането на отдадените за краткосрочен наем апартаменти. Според Менегус той е „напълно неподходящ за възстановяване на жилищния пазар в градовете, където има твърде много имоти в Airbnb“.

Платформата за краткосрочни наеми твърди, че услугата ѝ съставлява „малък дял от общите посетители в Европа“, само 4% от туристите във Венеция например отсядат в нейни имоти. Тя подчерта, че отдаването на стаи под наем осигурява средства на семействата домакини.

Някои италиански градове се опитват да действат в рамките на ограничените си правомощия. Кметът на Флоренция Дарио Нардела заяви, че градът ще предложи данъчни стимули, за да насърчи собствениците на имоти да отдават жилища на дългосрочни жители вместо на краткосрочни посетители, въпреки че тази инициатива може да се натъкне на правни предизвикателства.

Градове като Париж, Лондон и Барселона въведоха ограничения за краткосрочните наеми в опит да намалят въздействието им, но прилагането на ограниченията се оказва предизвикателство. Някои собственици на имоти стават умели в заобикалянето на правила, изискващи регистрации или регулиращи колко нощувки на година могат да предлагат имотите на краткосрочни наематели.

В Гърция се водят разговори за по-силен контрол в градовете, насочен срещу собственици на имоти, които притежават повече жилища за краткосрочно отдаване под наем.

В същото време за популярните острови в страната правителството обмисля стимули за строителни компании да ремонтират стари общински сгради, след което да заделят 40% от имотите в тях за жилища за лекари, медицински сестри и учители.

"Има имоти, които могат да бъдат използвани. Но проблемът няма да бъде разрешен утре", казва министърът на жилищата Акис Скерцос.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase