Снимка БГНЕС, архив

Китай отдавна е двигател на световния растеж.

Но през последните седмици икономическото забавяне на Китай разтревожи международните лидери и инвеститори, които вече не разчитат, че Китай ще бъде защита срещу слабостта на други държави. Всъщност за първи път от десетилетия насам втората икономика в света сама по себе си е проблем.

В петък индексът Hang Seng (HSI) в Хонконг спадна с повече от 20% от достигнатия през януари връх. Миналата седмица китайският юан падна до най-ниското си ниво от 16 години насам, което накара централната банка да предприеме най-мащабната в историята си защита на валутата, като определи много по-висок курс към долара от приблизителната пазарна стойност.

Проблемът е, че след бързия скок на активността в началото на тази година, последван от отмяната на блокирането по време на Covid, растежът се забавя. Потребителските цени падат, кризата с недвижимите имоти се задълбочава, а износът е в спад. Безработицата сред младежите е толкова голяма, че правителството е спряло да публикува данни.

За да се влошат още повече нещата, през последните седмици голям строител на жилища и известна инвестиционна компания пропуснаха да извършат плащания към своите инвеститори, което събуди отново опасенията, че продължаващото влошаване на състоянието на жилищния пазар може да доведе до повишаване на рисковете за финансовата стабилност.

Още по темата

Липсата на решителни мерки за стимулиране на вътрешното търсене и опасенията от разпространение на болестта предизвикаха нова серия от понижения на растежа, като няколко големи инвестиционни банки намалиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай до под 5%.

"Намаляваме прогнозата си за растежа на реалния БВП на Китай, тъй като спадът в сектора на недвижимите имоти се задълбочи, външното търсене отслабна допълнително, а политическата подкрепа беше по-малка от очакваното", пишат анализаторите на UBS в изследователски материал от понеделник.

Преди това изследователите на Nomura, Morgan Stanley и Barclays намалиха прогнозите си.

Това означава, че Китай може значително да се размине с официалната си цел за растеж от "около 5,5%", което би било срамно за китайското ръководство под управлението на президента Си Дзинпин.

Това е далеч от глобалния финансов срив от 2008 г., когато Китай стартира най-големия пакет от стимули в света и беше първата голяма икономика, излязла от кризата. Това е и обрат в сравнение с първите дни на пандемията, когато Китай беше единствената голяма развита икономика, която избегна рецесията. И така, какво се обърка?

Проблеми с недвижимите имоти

Китайската икономика е в застой от април насам, когато инерцията от силното начало на годината отслабна. Този месец обаче опасенията се засилиха след неизпълнението на задълженията от страна на Country Garden - някога най-големия строителен предприемач в страната по продажби на имоти, и Zhongrong Trust - водеща доверителна компания.

Съобщенията за пропуснати лихвени плащания по две облигации в щатски долари изплашиха инвеститорите и събудиха спомени за Evergrande, чието неплащане на дълговете през 2021 г. бе сигнал за началото на кризата в сектора на недвижимите имоти.

Докато Evergrande все още е в процес на преструктуриране на дълга, проблемите на Country Garden породиха нови опасения за китайската икономика.

Пекин предприе редица мерки за подкрепа, за да съживи пазара на недвижими имоти. Но дори и най-силните играчи вече са на ръба на фалита, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Пекин, за да овладее кризата.

Междувременно неизпълнението на задълженията на строителните предприемачи изглежда се е разпространило и върху инвестиционния тръст в страната, който е на стойност 2,9 трилиона долара.

Zhongrong Trust, който управлява средства на стойност 87 млрд. долара за корпоративни клиенти и богати физически лица, не е успял да изплати серия от инвестиционни продукти на поне четири компании на стойност около 19 млн. долара, според изявления на компанията от началото на този месец.

Според видеоклипове, публикувани в китайски социални медии, гневни демонстранти дори са протестирали неотдавна пред офиса на тръстовото дружество с искане за изплащане на високодоходни продукти.

"Има опасност по-нататъшните загуби в сектора на недвижимите имоти да доведат до по-широка финансова нестабилност", казва Джулиан Еванс-Причард, ръководител на отдела за икономика на Китай в Capital Economics.

"Тъй като местните средства масово се насочват към сигурността на държавните облигации и банковите депозити, все повече небанкови финансови институции могат да се сблъскат с проблеми с ликвидността", добави той.

Дългът на местните власти

Друга сериозна тревога предизвиква дългът на местното правителство, който нарасна до голяма степен поради рязкото намаляване на приходите от продажба на земя, породено от спада на пазара на недвижими имоти, както и от продължаващото въздействие на разходите за налагане на пандемичните забрани.

Силният фискален стрес, който се наблюдава на местно равнище, не само създава големи рискове за китайските банки, но и ограничава възможностите на правителството да стимулира растежа и да разширява обществените услуги.

Досега Пекин разкриваше непрекъснато и постепенно мерки за стимулиране на икономиката, включително намаляване на лихвените проценти и други стъпки за подпомагане на пазара на недвижими имоти и потребителския бизнес.

Но той се въздържа от предприемане на сериозни мерки. Икономисти и анализатори заявиха пред Си Ен Ен, че това е така, защото Китай задлъжнял твърде много, за да напомпа икономиката, както преди 15 години по време на световната финансова криза.

Тогава китайските лидери разгърнаха фискален пакет на стойност четири трилиона юана (586 млрд. долара), за да сведат до минимум въздействието на световната финансова криза. Но мерките, които бяха насочени към инфраструктурни проекти, ръководени от правителството, доведоха и до безпрецедентна кредитна експанзия и масово нарастване на дълга на местните власти, от което икономиката все още се бори да се възстанови.

"Макар че в настоящия спад има и елемент на цикличност, който оправдава по-големите стимули, политиците изглеждат загрижени, че традиционният им политически подход ще доведе до по-нататъшно нарастване на равнището на дълга, което ще им се отрази в бъдеще", казва Еванс-Причард.

В неделя управляващите в Пекин потвърдиха, че един от основните им приоритети е да ограничат системните рискове от дълга на местните власти.

Народната банка на Китай, финансовият регулатор и регулаторът на ценни книжа обещаха да работят заедно за справяне с това предизвикателство, се посочва в изявление на централната банка.

Демографски спад

Освен това Китай е изправен пред някои дългосрочни предизвикателства: демографската криза и обтегнатите отношения с ключови търговски партньори като САЩ и Европа.

Според неотдавнашен доклад на държавния сайт Jiemian.com, в който се цитира проучване на звено на Националната комисия по здравеопазване, общият коефициент на плодовитост в страната - средният брой деца, които една жена ще има през живота си, е спаднал до рекордно ниското ниво от 1,09 през миналата година спрямо 1,30 само две години по-рано.

Това означава, че раждаемостта в Китай сега е дори по-ниска от тази в Япония - страна, която отдавна е известна със застаряващото си общество.

По-рано тази година Китай публикува данни, според които населението му е започнало да намалява миналата година за първи път от шест десетилетия насам.

"Застаряването на населението и демографската ситуация в Китай представлява сериозно предизвикателство за потенциала за икономически растеж", заявиха анализатори от Moody's Investors Service в изследователски доклад миналата седмица.

Намаляването на предлагането на работна ръка и увеличаването на разходите за здравеопазване и социални услуги може да доведе до по-голям фискален дефицит и по-висока дългова тежест. По-малкият брой на работната сила би могъл да доведе и до намаляване на вътрешните спестявания, което ще доведе до по-високи лихвени проценти и намаляване на инвестициите.

"Търсенето на жилища ще намалее в дългосрочен план", добавиха те.

Демографските процеси, наред със забавянето на миграцията от селата към градовете и геополитическото раздробяване, са "структурни по своя характер" и до голяма степен извън контрола на политиците, каза Еванс-Причард.

"Общата картина е, че тенденцията на растеж е спаднала значително от началото на пандемията и изглежда ще продължи да намалява в средносрочен план", каза той.

Анализ на Лаура Хи за Си Ен Ен. Авторът е репортер и дигитален продуцент в CNN Business

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase