Снимка: Pixabay

Във Великобритания работещата в родилно отделение медицинска сестра Луси Летби бе призната за виновна в убийството на 7 бебета и опит за убийство да други шест, което я прави най-сериозния серин убиец на деца в съвремената британска история и повдига спешни въпроси дали нейните престъпления са могли да бъдат предотвратени,  предаде БНР.

33-годишната Луси Летби бе арестувана вчера, след като бе осъдена за „добре планирано и хладнокръвно“ убийство на пет недоносени момчета и две новородени момичета в родилното отделение на болница в Севереозападна Англия основно през 2015 и 2016 година.

Министрите поръчаха независимо разследване за това как Летби е успяла да осъществи ужасяващия си план, но остава въпросът дали бебетата е можело да бъдат спасени, ако ръководството на болницата е дейтвало по-навреме. Доктор Стивън Брейри който пръв предупреди за връзката на медицинската сестра с необичайните смъртни случаи смята, че шефовете са проявили небрежност, като не са се обърнали по-рано към полицията. Сред жертвите на Луси Летби са двама идентични братя тризнаци в рамките на 24 часа, новородено с тегло под 1 килограм, смъртоносно инжектирано с въздух, и момиче, родено 10 седмици преждевременно, убито при четвърти опит.

Опечалени родители плакаха в обществената галерия, докато присъдите бяха произнасяни в продължение на няколко драматични дни в Кралския съд в Манчестър, след един от най-продължителните процеси за убийство в последно време. Извън съда родителите на жертвите казаха, че справедливостта е възтържествувала, но никаква присъда няма да премахне изключителната болка, гняв и страдание, които всички те трябваше да изпитат. Очаква се в понеделник, когато бъде обявен размерът на наказанието, Летби да стане едва третата жива жена в Обединеното кралство, получила доживотен затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase