Снимка: архив, БГНЕС

От насип, който се вдава в езерото Лох Нес, Гордън Мангъс плъзга поглед по спокойната водна повърхност към сухия скалист бряг. Мъжът никога не е виждал най-известното езеро в Шотландия с толкова ниско ниво на водата за толкова дълъг период от време, предаде Франс прес.

Осемдесет и четири годишният шотландец, израснал край езерото, известно с легендите за чудовището Неси, днес е капитан на пристанището. Това, което Мангъс наблюдава тази година, е рядкост в регион, известен с влажния си климат и богатите си на сьомга води, чието изобилие сега е под въпрос.

"Свикнали сме с дъждовете, но не сме свикнали с толкова сухи периоди", отбелязва мъжът.

В Шотландия през юни бяха счупени топлинни рекорди, припомня Франс прес.

Данните, публикувани през май от шотландската Агенция за опазване на околната среда (Sepa), потвърждават наблюденията на Гордън Мангъс: сладките води на езерото, най-голямото по обем в Шотландия, са достигнали най-ниското си ниво от десетилетия.

Със 109 сантиметра дълбочина на обичайното място за измерване, езерото Лох Нес никога не е било толкова плитко, откакто в началото на 90-те години на миналия век започват наблюденията на нивото му.

Подобна е ситуацията и в други региони, където особено сухото начало на годината тревожи специалистите.

"Всички смятат, че Шотландия е влажна, но сушите стават все по-чести заради климатичните промени", казва Нейтън Кричлоу, ръководител на отдела за водите и планирането в Агенцията за опазване на околната среда.

"Преди имахме засушавания много рядко, около веднъж на 18 години. До 2050 г. очакваме много ниски нива на водата приблизително веднъж на две години. Климатът на Шотландия се променя и ние започваме да виждаме последствията", допълва експертът.

На брега на река Нес местният рибар Брайън Шоу посочва подаващите се скали като доказателство за спадащото ниво на водата. По неговите наблюдения дълбочината на реката намалява постоянно от години, но през последните пет-шест спадът е по-осезаем.
    
"Суха зима, много суха пролет, много горещ юни и реката става все по-малка и по-малка", отбелязва той. Резултатът е по-малко риба, част от която загива в пресъхналите потоци нагоре по течението. "Започваме да виждаме, че подобни неща се случват постоянно и наистина сме загрижени за бъдещето на сьомгата", допълва рибарят.

"Водата се превръща в дефицитна стока в тази част на света. Всеки се опитва да я използва водата за собствените си нужди", казва още Брайън Шоу.
       
Въпреки че през последните седмици завръщането на дъждовете донесе известно облекчение в части на Шотландия, нивото на водата в някои райони остава от ниско до "критично", отбелязват от Агенцията за опазване на околната среда.  (БТА, Елена Христова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase