Снимка: архив, БГНЕС
fallback

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

"НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите", посочи китайският дипломат.

По думите му разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион "категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право". "Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион", посочи Джан.

"В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана", обясни китайският посланик в Москва.

"В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност... Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения", добави той.

По думите му през последните години НАТО "все повече протяга ръцете си" в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона", каза още китайският дипломат.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 9 месеца

Те разрушиха мира в Близкия Изток и Източна Европа, че в Азиатско-тихоокеанския регион ли няма?

85

Малко за политика

преди 9 месеца

Накратко, в статията вече се посочва коя ще бъде следващата война на САЩ - война срещу Китай. А ролята на Украйна в Тихоокеанският регион ще изиграе Тайван. Тамошната "демократична коалиция" ще включва Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и още някой друг остров с американски сателит на него.

84

по ДЕФИНИЦИЯ

преди 9 месеца

НАТО е мафиотската организация защитаваща "икономическите" интереси на САЩ. Или с други думи - организация за рекет и изнудване.

fallback