Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на френския град Безие е обявил война на неприбраните кучешки изпражнения. За да могат недобросъвестните стопани да бъдат наказани, купчинките ще бъдат изследвани с ДНК тест, пише Дойче веле.

Градските власти в Безие, Южна Франция, не са съгласни  да търпят повече безотговорността на стопаните на кучета, които не прибират фекалиите на своите любимци - затова в бъдеще ще се извършват ДНК-тестове. Нова разпоредба на общината изисква от собствениците на кучета в центъра на града да извадят паспорт с ДНК на своите животни. Това ще позволи неприбраните екскременти да бъдат анализирани и да бъде установено от кое конкретно куче са.

Този, който разхожда кучето си без генетичен паспорт, ще трябва след гратисен период от три месеца да плаща глоба от 38 евро, а за неотстранено изпражнение - 122 евро. Изпитателният срок на новата мярка е две години. "Не издържам вече да гледам всички тези купчинки", казва кметът Робер Менар.

Отстраняването на изпражненията е твърде скъпо

"Само в центъра на града събираме всеки месец по над 1000 кучешки изпражнения. Трябва да бъдат наложени санкции, за да се държат хората подобаващо", смята кметът. От неговата канцелария информират, че изчистването на кучешките изпражнения струва 80 000 евро годишно.

Менар се опитва да въведе ДНК-тестове за кучетата още от 2016 г., но до момента идеята му бе отхвърляна от градските власти по правни основания. Сега собствениците на кучета ще могат да направят безплатно тестове на любимите си животни, на базата на които да се изготви генетичен паспорт.

Подобни тестове вече има в редица  градове по света - в някои части на Лондон, в Тел Авив и във Валенсия. В Германия бе предприет опит за въвеждането на ДНК тест за кучешките изпражнения в община Вайлерсвист близо до Бон, но тъй като за целта са необходими законови промени, идеята остава нереализирана.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase