Снимка: архив, БГНЕС

Цените на бензина започват да растат навсякъде, което е инфлационен сигнал за централните банки и правителствата по света.

Фючърсите току-що се покачиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки ударни вълни към бензиностанциите, докато цените се покачват и в Азия. Пазарите на моторното гориво се свиха в световен мащаб поради комбинацията от неочаквани прекъсвания на работата на рафинериите и по-ниски от обичайните за този период на годината запаси в ключови центрове за съхранение като крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че докато фючърсите върху суровия петрол са с незначителни изменения от началото на годината досега, контрактите върху бензина в САЩ поскъпнаха с повече от 20%. Възстановяването на бензина потенциално създава главоболие за централните банки, включително Федералния резерв на САЩ, тъй като политиците се борят с проблема колко още затягане на паричната политика е необходимо, ако изобщо има такова, за да се намали инфлацията.

Цените на бензина често са предмет на спорове, тъй като тези разходи могат да бъдат основен ежедневен разход за мнозина, наред с храната и наема. Цените на енергията са един от многото фактори, които допринасят за нарастващата инфлация в световен мащаб. В САЩ ограничаването на цените на горивата ще бъде ключов въпрос и за президента Джо Байдън, до чиито следващи избори остава малко повече от година, особено след като миналото лято той нареди продажбата на огромна част от стратегическия петролен резерв на страната.

"По-високите разходи за енергия могат да повишат потребителските цени и да доведат до подновяване на инфлацията при стоките - сектор, в който ръстът на цените се забави", каза Андрю Холенхорст, главен икономист за САЩ в Citigroup Inc.
Целия материал четете в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase