Снимка: БГНЕС

Във връзка с вниманието на българското общество към темата за включването на български обществени дейци и журналисти в списъка „Миротворец“, Посолството на Украйна информира, че уебсайтът „Миротворец“ е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

Оттам уточниха, че информационното попълване на сайта „Миротворец“ се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

"Основните източници на информация, които се използват от Центъра „Миротворец“, са материали, публикувани в социалните мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали.

Основателите на Центъра „Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право.

В същото време трябва да се отбележи, че през последните години руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра „Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ", се казва още в позицията на украинското посолство.

От посолството уточниха, че дейността на "Миротворец" не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase