Снимка: архив, БГНЕС

От климатичните промени до изтребването на цели видове и замърсяването - от средата на 20-и век насам хората оказват толкова силно и трайно влияние върху Земята, че според специален екип от учени тогава е започнала нова геоложка епоха, съобщи Асошиейтед прес.

Според учените тази епоха е започнала някъде между 1950 и 1954 г. Наречена е антропоцен - дума, която произлиза от гръцките термини за "човек" и "нов". Въпреки че по целия свят има доказателства, които отразяват въздействието на изгарянето на изкопаеми горива, взривяването на ядрени оръжия и изхвърлянето на торове и пластмаси на сушата и във водните пътища, учените предлагат едно малко, но дълбоко езеро край Торонто, Канада - езерото Крауфорд - за поставяне на исторически маркер.

"Съвсем ясно е, че мащабът на промяната се е засилил неимоверно и това трябва да е човешкото въздействие", казва геологът от университета в Лестър Колин Уотърс, който председателства работната група по антропоцена.

Това поставя силата на човека в някаква степен в подобна класа с метеорита, който се е разбил в Земята преди 66 милиона години, убивайки динозаврите и поставяйки началото на това, което разговорно се нарича епоха на бозайниците.

Но не съвсем. Докато този метеорит е поставил началото на цяла нова ера, работната група предлага хората да поставят началото само на нова епоха, която е много по-малък геоложки период от време.

Групата има за цел да определи конкретна начална дата на антропоцена чрез измерване на нивата на плутоний на дъното на езерото Крауфорд.

Идеята за антропоцена е предложена на научна конференция преди повече от 20 години от покойния химик Пол Кръцен, носител на Нобелова награда. Оттогава насам екипи от учени обсъждат въпроса и накрая създават работна група, която да проучи дали тя е необходима и ако е така, кога ще започне епохата и къде ще бъде отбелязана.

Езерото Крауфорд, което е дълбоко 29 метра и с площ от 24 000 квадратни метра, е избрано сред 11 други места, защото в слоевете му от седименти са запазени много ясно годишните ефекти от човешката дейност върху почвата, атмосферата и биологията на Земята. Това включва всичко - от ядрени отпадъци до застрашаващо видовете замърсяване и постоянно повишаващи се температури.

В езерото Крауфорд има ясно изразени и многобройни сигнали, започващи около 1950 г., които показват, че "ефектите от човешката дейност претоварват земната система", казва Франсин Маккарти, член на комисията, която специализира в този обект като професор по науки за Земята в университета Брок в Канада.

"Забележително запазеният годишен запис на отлаганията в езерото Крауфорд е наистина невероятен", заяви президентът на Националната академия на науките на САЩ Марсия Макнут, която не участва в работата на комисията.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase