Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз често е възхваляван като най-великия мирен проект в историята. Това звучи красиво идеалистично и просветено и аз напълно го подкрепям, пише Андреас Клут. Сега обаче континентът отново е във война - не в рамките на ЕС, но точно на ръба му. Какво бъдеще, ако има такова, има най-великият мирен проект в тази сурова нова ера?

Това е въпрос, който си задавам, когато се връщам в САЩ след 11 години живот в Берлин и отразяване на Германия и ЕС. Един германски външен министър веднъж каза, че европейците са вегетарианци в свят на месоядни. Колко дълго могат да оцелеят тревопасните животни, когато хищниците започнат да пируват?

Германия беше добра гледна точка за наблюдение на месианската наивност, с която някои (предимно западни) европейци настояваха - преди руският президент Владимир Путин да атакува Украйна - че "днес сме заобиколени от приятели". Според тях Европа бе надхвърлила старите си милитаристични манталитети и бе напът да се превърне в различен вид суперсила - на търговия и регулации, ценности и цивилизация.

Не всички европейци са се отдали на подобни фантазии. Сравнително новите членове в Централна и Източна Европа, които преди бяха под петата на Москва – места като Естония, Латвия, Литва и Полша – отдавна гледаха недоумяващо на заслепяването на западните си съседи за агресивния потенциал на Кремъл. Те бяха ядосани, докато Германия прекара две десетилетия в прегръдката на Путин и се направи зависима от неговите въглеводороди.

Тази разломна линия между изтока и запада, много преди инвазията на Путин през 2022 г., разцепи ЕС в една посока, докато различен разрив, разкрит от кризата с еврото, разделяше неговите север и юг. Северът (който включва Обединеното кралство до излизането му от блока) има тенденция да бъде по-пазарно ориентиран, икономически силен, фискално консервативен и културно протестантски. Югът е по-корпоративен, прахосник и културно католически или православен. В някои отношения древният римски лимес все още разделя континента.

Оказва се, че европейците са построили общото си жилище върху скърцащи и сблъскващи се тектонични плочи. Най-дълбокият от тези разломи днес е между членовете, които приравняват ЕС с либералната демокрация, и други - особено Унгария и Полша - които все повече подкопават върховенството на закона, за да изградят собствени Кремълчета на автокрацията.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Целия анализ четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase