Снимка: Pixabay/beemde

В малка стая близо до Алпите в Северна Италия контейнери, пълни с милиони щурци, са подредени един върху друг. Подскачащи и цвърчещи силно - тези щурци са на път да станат храна. Процесът е прост: те се замразяват, варят, сушат и след това се стриват на прах.

Тук, в италианската ферма за щурци, най-голямата ферма за насекоми в страната, около един милион щурци се превръщат в хранителни съставки всеки ден.

Иван Албано, който управлява фермата, отваря контейнер, за да разкрие светлокафяво брашно, което може да се използва в производството на паста, хляб, палачинки, енергийни блокчета - и дори спортни напитки.

Яденето на щурци, мравки и червеи е обичайно в части на света като Азия от хиляди години. Но сега, след като ЕС одобри продажбата на насекоми за човешка консумация по-рано тази година, ще има ли промяна в нагласите в цяла Европа?

Никъде в Европа няма по-голяма съпротива срещу яденето на насекоми, отколкото в Италия, според данни на глобалната компания за обществено мнение YouGov, а възраженията идват точно от върха - правителството вече е предприело стъпки за забрана на употребата им в пицаата и пастата.

"Ние ще се противопоставим по всякакъв начин на тази лудост, която би ощетила нашето земеделие и нашата култура", написа вицепремиерът Матео Салвини във Facebook..

Но дали всичко това ще се промени? Няколко италиански производители са усъвършенствали пастата от щурци, както и пицата, и закуските.

"Това, което правим тук, е много устойчиво", казва Иван. "За да произведем един килограм прах от щурци, ние използваме само около 12 литра вода", добавя той, като посочва, че производството на същото количество протеин от крави изисква хиляди литри вода.

Отглеждането на насекоми също изисква само малка част от земята, използвана за производство на месо. Като се има предвид замърсяването, причинено от месната и млечната промишленост, все повече учени смятат, че насекомите могат да бъдат ключови за справяне с изменението на климата.

В ресторант близо до Торино главният готвач Симоне Лодо адаптира рецептата си за прясна паста, която датира отпреди близо 1000 години - сега тестото е 15% прах от щурци. То излъчва силна, орехова миризма.

Някои от посетителите отказват да опитат талиателите от щурец, но тези, които го правят, са изненадани колко добър е вкусът им, пишат от BBC.

Освен вкуса, щурецът на прах е суперхрана, пълна с витамини, фибри, минерали и аминокиселини. Една чиния съдържа по-високи източници на желязо и магнезий, например, отколкото обикновена пържола.

Но дали това е реалистичен вариант за тези, които искат да ядат по-малко месо? Основният проблем е цената.

"Ако искате да си купите храна на базата на щурци, това ще ви струва доста пари", казва Иван. "Брашното от щурци е луксозен продукт. Струва около 60 евро на килограм. Ако вземете паста от щурци например, една опаковка може да струва до 8 евро."

Това е до осем пъти повече от обикновената паста в супермаркета.

Засега храната за насекоми остава ниша в западните общества, тъй като фермерите могат да продават домашни птици и говеждо месо на по-ниски цени.

"Месото, което произвеждам, е много по-евтино от брашното от щурци и е с много добро качество", казва Клаудио Лаутери, който притежава ферма близо до Рим, която принадлежи на семейството му от четири поколения.

Но не става въпрос само за цената. Става дума за социално приемане.

В цяла Италия броят на хората, които живеят до 100-годишна възраст и повече, нараства бързо. Мнозина посочват средиземноморската диета като Светия Граал за здравословен начин на живот.

"Италианците ядат месо от векове. С умереност определено е здравословно", казва Клаудио. Той вярва, че храната от насекоми може да бъде заплаха за италианската кулинарна традиция - която е нещо универсално свещено в тази страна.

"Тези продукти са боклук", казва той. "Не не сме свикнали с тях, те не са част от средиземноморската диета. Те могат да бъдат заплаха за хората: не знаем какво могат да направят насекомите с телата ни. Аз съм категорично против тези нови хранителни продукти. Отказвам да ги ям."

Докато отглеждането на насекоми в Европа се увеличава, нараства и враждебността към идеята.

Решението на ЕС да одобри насекомите за консумация от човека беше описано от член на управляващата крайнодясна италианска партия Братя на Италия като "граничещо с лудост".

Премиерът Джорджия Мелони, която нарече Италия "хранителен център", създаде министерство "Произведено в Италия", когато беше избрана, с цел опазване на традицията.

"Продуктите от насекоми пристигат по рафтовете на супермаркетите! Брашно, ларви - добри, вкусни", каза тя с тон на отвращение.

На фона на опасенията, че насекомите могат да бъдат свързани с италианската кухня, трима правителствени министри обявиха четири декрета, насочени към репресии. „"Фундаментално е тези брашна да не се бъркат с храна, произведена в Италия)", каза Франческо Лолобриджида, министър на земеделието.

Храната от насекоми разделя мненията не само в Италия.

В Полша това се превърна в гореща тема преди изборите тази година. През март политици от двете основни партии се обвиниха взаимно във въвеждането на политики, които ще принудят гражданите да ядат насекоми - лидерът на основната опозиционна партия Доналд Туск нарече правителството "промоутър на супа от червеи".

Междувременно Австрия, Белгия и Холандия са по-възприемчиви към яденето на насекоми. В Австрия хората сушени насекоми за аперитив, а белгийците са готови да ядат червеи в енергийни шейкове и барове, бургери и супи.

"За съжаление все още има много дезинформация относно яденето на насекоми", казва Даниел Сконамилио, който управлява ресторанта, където се сервират талиатели от щурци, пред BBC. "Получих ужасни коментари, критикуваха ме. Хранителната традиция е свещена за много хора. Те не искат да променят хранителните си навици."

Но той е установил промяна и казва, че повече хора, често от любопитство , поръчват продукти на базата на щурци от менюто му.

Тъй като световното население сега надхвърля осем милиарда, има опасения, че ресурсите на планетата може да не стигнат за задоволяването на хранителните нужди на толкова много хора.

Селскостопанското производство в световен мащаб ще трябва да се увеличи със 70%, според оценки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Преминаването към екологично чисти протеини, като насекоми, може да се превърне в необходимост.

Досега възможностите за производство и комерсиализация на храна за насекоми бяха ограничени. С одобрението на ЕС очакванията са с разрастването на сектора цените да намалеят значително.

Иван споделя, че вече има много заявки за негови продукти от ресторанти и супермаркети.

"Въздействието върху околната среда е почти нулево. Ние сме част от пъзела, който може да спаси планетата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase