Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Американците вече могат да опитат лабораторно месо - но само в някои от най-луксозните ресторанти. Кога можем да очакваме то да се появи и в супермаркетите?

Става дума за месо, създадено в лаборатория от стволови клетки на животни. Две американски фирми - "Upside Foods" и "Good Meat" - вече са получили разрешение да продават произведеното от тях изкуствено месо, потвърди министерството на селското стопанство на САЩ, пише Дойче веле.

"Това разрешение същностно ще промени начина, по който месото стига до нашите чинии", казва основателят и шеф на "Upside Foods" Ума Валети, който по специалност е кардиолог. "Това е огромна стъпка към устойчивото бъдеще - бъдеще, което гарантира избора и живота."

Първите клиенти са звездни готвачи

И двете фирми са разработили култивирано месо от кокоши стволови клетки - те се поставят в богата хранителна среда и там растат. Както "Upside Foods", така и "Good Meat" искат като начало да предлагат продукта си в изискани ресторанти, а когато разширят капацитетите си, ще последват и магазините за хранителни продукти.

В "Upside Foods" вече са получили поръчка от ресторанта "Bar Crenn" на френската звездна готвачка Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. "Good Meat" пък предоставя продукцията си на испанския звезден готвач Хосе Андрес, който наред с другото ръководи и много ресторанти във Вашингтон.

Алтернатива на индустриалното животновъдство?

Лабораторното месо от стволови клетки осигурява животински протеини без проблемите, свързани с индустриалното отглеждане и клане на животни. То не бива да се смесва с растителните алтернативи, които наподобяват вкуса на месото, но не съдържат животински протеини.

Консумацията на месо е смятана за един от основните фактори за промените в климата - най-вече заради огромните площи, необходими за индустриалното животновъдство и свързаните с това вредни емисии, включително на метан. Изкуствено създаденото лабораторно месо, наричано и месо инвитро, би трябвало да окаже съществено съдействие в това отношение.

Енергийните разходи са високи

Критиците на идеята обаче посочват, че създаването на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Затова поставят под въпрос твърдението, че изкуственото месо е по-благоприятно за околната среда от конвенционалното.

Според някои изследвания "месото на бъдещето" може да доведе до намаляване на парниковите газове със 75 процента, но други стигат до точно обратните изводи. Германската централа за защита на потребителите изтъква, че засега тезата "лабораторното месо е по-благориятно за климата" не отговаря на истината, включително защото изчисленията до момента са все още хипотетични. Значителни подобрения биха могли да се очакват едва когато се стигне до пробив и до "индустриално производство" на лабораторно месо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 9 месеца

Само че природата ни е създала с оглед на това да се храним с естествено растящи плодове и зеленчуци и с месото на някои птици и животни. Изкуствено създадена храна не е предвидила, а ние от години се тъпчем с неща, които в природата не се срещат в този им вид. Всичко това не може да няма резултати, но дали те ще са изгодни за нас?

42

усещам

преди 9 месеца

как на народа му се разтварят бузките леко-леко,догато му набиват поредния.За сега само за ,,ценители".Глупости на квадрат е това заглавие.Знаете ли че истинските ценители на храната дори не консумират месо от птици и бозйници.Дори най върлите от тях са пълни суровоядци.Масовият ,,ценител" като огладнее от безпаричие ще яде и живи плъхове.

41

Баче Кики

преди 9 месеца

"Засега само за ценители". Кои ценители? Сигурно тия, дето обичат ковид ваксините и фармацията.

fallback