Снимка: БГНЕС
fallback

Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли, надхвърляйки 17 градуса по Целзий за първи път. Американски изследователи казаха, че новият рекорд е най-високият в инструменталните записи, датиращи от края на 19 век.

Учените вярват, че комбинация от естественото метеорологично събитие, известно като Ел Ниньо, и продължаващите емисии на въглероден диоксид, излъчвани от човечеството са причина за покачването на температурите.

Миналият месец също беше потвърден като най-топлия юни в света, регистриран досега.

Учени от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ казаха, че средната температура в света е достигнала 17,01 градуса на 3 юли, счупвайки предишния рекорд от 16,92 градуса, който беше поставен от август 2016 г.

От началото на тази година изследователите са загрижени за покачващите се температури на сушата и в морето.

Рекордните пролетни горещини в Испания и много страни в Азия бяха последвани от морски горещи вълни на места, където обикновено не се наблюдават, като Северно море.

Тази седмица Китай продължи да изпитва продължителна гореща вълна с температури на някои места над 35 градуса, докато южната част на САЩ също стана жертва на задушаваща топлина.

Най-високата стойност, отбелязана в понеделник, е най-високата откакто през 1979 г. започват да се водят сателитни наблюдения. Експертите също така смятат, че е най-високата, откакто към края на 19-ти век започват широко разпространените инструментални записи.

Изследователите смятат, че новият глобален връх е комбинация от естественото събитие Ел Ниньо и продължаващите емисии на въглероден диоксид.

Южното колебание на Ел Ниньо или ENSO, както правилно се нарича, има три различни фази: гореща, студена или неутрална. Това е най-мощното колебание в климатичната система навсякъде по Земята.

"Средната глобална температура на повърхностния въздух, достигаща 17 градуса за първи път, откакто разполагаме с надеждни данни, е важен символичен крайъгълен камък в нашия затоплящ се свят", каза изследователят на климата Леон Симонс цитиран от The Guardian. "Сега, когато започва по-топлата фаза на Ел Ниньо, можем да очакваме много повече ежедневни, месечни и годишни рекорди, чупещи се през следващите 1,5 години."

"Вероятно юли ще бъде най-топлият месец в историята, а с него и най-горещият месец в историята: "всички", което означава от преди около 120 000 години", казва Карстен Хаущайн от университета в Лайпциг. "Докато температурите в южното полукълбо ще се понижат малко през следващите няколко дни, шансовете са през юли и август да станат още по-топли дни, като се има предвид, че Ел Ниньо вече е в разгара си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

MIKE

преди 11 месеца

Би било чудесно да споделят записите за температурата от "преди 120 000 години" за да може да се ориентираме по-добре.

41

Анонимен

преди 11 месеца

До 50 Не знам на колко години си,но ако си поне на 40 я кажи дали си спомняш какви бяха зимите в България през 80 те и 90 те. Пълно със сняг и децата се пързаляха с месеци по улиците. Сега вече се събират общо 3 седмици с голям сняг за цялата година. Да не говорим,че декември е около 15 градуса. И това вече е нещо нормално за нас. Та дали няма промяна.

40

Анонимен

преди 11 месеца

Лъжи, дори и така да е хората ще се адаптират, за справка обърнете се към Дарвин, *** толкова сте зле!

fallback