Снимка: Pixabay

Властите трябва да се подготвят за по-екстремни метеорологични явления и рекордни температури през следващите месеци, предупредиха от Световната метеорологична организация (СМО), след като беше регистриран феноменът „Ел Ниньо“.

„Ел Ниньо“ е естествен климатичен модел в Тихия океан, който води до по-високи от средните температури на морската повърхност и оказва голямо влияние върху климата по целия свят.

„Появата на „Ел Ниньо“ значително увеличава вероятността от нови температурни рекорди и предизвикване на по-екстремни горещини в много части на света и в океана“, коментира генералният секретар на СМО Петери Таалас, цитиран от Си Ен Ен и bTV.

„Правителствата по света да мобилизират подготовката за ограничаване на въздействието върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите икономики. За да спасят животи и поминък, правителствата трябва да създадат системи за ранно предупреждение и да се подготвят за нови разрушителни метеорологични явления тази година“, каза още той.

Последните три години бяха едни от най-топлите в историята, и то с течението “Ла Ниня“, което се характеризира с по-ниски от средните океански температури.

Според СМО 2016 г. е била най-горещата година в историята заради много силния „Ел Ниньо“ и причиненото от човека затопляне в резултат на изгарянето на изкопаеми горива.

Първият „Ел Ниньо“ обаче, който се развива от седем години насам, се наслагва върху глобалното затопляне, причинено от човека.

Има 90% вероятност „Ел Ниньо“ да продължи през втората половина на 2023 г. с умерена сила.
Наред с повишеното затопляне на океана, събитията от типа „Ел Ниньо“ обикновено са свързани с увеличаване на валежите в някои части на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Африканския рог и Централна Азия.

Но то може да засили и тежките засушавания, горещите вълни и горските пожари над Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.

Според неотдавнашно проучване тази година Ел Ниньо може да намали икономическия растеж в САЩ, като потенциално ще повлияе на всичко - от цените на храните до продажбите на зимни дрехи.

Проучването приписва на „Ел Ниньо“ от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход, а на „Ел Ниньо“ от 1982-83 г. - 4,1 трилиона долара.

Освен това светът може временно да надхвърли 1,5 градуса по Целзий затопляне над прединдустриалните нива - ключова повратна точка, отвъд която шансовете за екстремни наводнения, суша, горски пожари и недостиг на храна могат да се увеличат драстично.

През 2023 г. вече бяха счупени множество климатични рекорди - рязко покачване на температурите, необичайно горещи океани, рекордно високи нива на въглеродно замърсяване в атмосферата и рекордно ниски нива на антарктическия лед.

В Азия, Европа и Северна и Южна Америка ранните и продължителни горещи вълни тази година убиха хора и животни и унищожиха култури, предизвикаха опасения за продоволствената сигурност и недостига на вода и създадоха предпоставки за безпрецедентни горски пожари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase