IStockphoto

Носенето на слънцезащитни продукти е един от най-мощните инструменти, които можете да иамте в арсенала си в грижата за кожата. Защитата от вредните слънчеви лъчи не само поддържа здрав вид на кожата с напредване на възрастта, но също така помага за предотвратяване на рака. 

Но с толкова много налични опции, решаването кой слънцезащитен крем е най-подходящ за вашите нужди може да бъде трудно. Също така си струва да се отбележи, че типът продукт, който използвате, може да варира в зависимост от множество фактори, включително времето, прекарано на слънце, дали ще се изпотите или намокрите и каква формула подхожда на вашия тип кожа. 
 
Ако се чувствате в задънена улица, когато пазарувате слънцезащитни продукти, ние идваме на помощ. Ще ви разкрием как точно да намерите правилния за вас, какъв фактор си заслужава да вземете и как точно да нанасяте крема за максимална защита.
 
Какво е слънцезащитен фактор?
 
Какво точно означава SPF, което виждаме на всяка една опаковка слънцезащитен продукт? SPF означава слънцезащитен фактор. По същество той измерва колко добре продуктите могат да предпазят кожата ви от слънцето. Когато нанасяте слънцезащитен крем с SPF, той образува защитна бариера върху кожата ви, която абсорбира или отразява UV радиацията от слънцето. 
 
Има два вида UV лъчи, от които трябва да защитим кожата си - UVA и UVB. 

UVA лъчи - по-голяма дължина на вълната и проникват по-дълбоко в кожата, причинявайки преждевременно стареене и бръчки.
 
UVB лъчи - по-къса дължина на вълната и са отговорни за слънчеви изгаряния и рак на кожата.
 
Слънцезащитните кремове, обозначени като широкоспектърни, предпазват кожата и от двата вида ултравиолетови лъчи, като ги блокират или абсорбират в зависимост от избраната формула на слънцезащитния крем. 
 
Първоначално SPF числата са създадени, за да определят колко дълго човек може да остане навнъ без слънчево изгаряне. Така че, на теория SPF 30 ще осигури защита за 30 минути, след което е необходимо повторно нанасяне. През последните години използването на SPF номера беше внимателно проучено по няколко причини. Първо. числата се отнасят само за нивото на защита, предлагано срещу UVB лъчи. Проучванията са установили, че високите стойности на SPF дават на потребителите фалшиво усещане за защита и не предлагат адекватна защита от UVA лъчите, за да корелират с продължителността на времето и защитата, които SPF числата твърдят, че осигуряват.

Лятна красота: 9 места, които задължително да мажете със слънцезащита

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

Грижа за косата и скалпа – нуждаят ли се от слънцезащита?

Какво трябва да имате предвид преди покупка
 
Вместо да се опитвате да пресмятете стойностите на SPF, повечето експерти препоръчват да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор всеки ден и да нанасяте отново на всеки два часа. Скалата на Фицпатрик може да бъде полезен модел, ако търсите по-подходяща препоръка въз основата на вашия тип кожа.

Как да изберете правилния слънцезащитен фактор и още бюти съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase