Снимка: БГНЕС

Тийнейджърът Сюлеман Дауд, който загина в подводницата "Титан", носел със себе си своето кубче на Рубик, защото искал да счупи световен рекорд. Това разказа майка му пред BBC.

19-годишният младеж кандидатствал за Световните рекорди на Гинес, а баща му Шахзада, който също почина, носел камера, за да улови момента.

Кристин Дауд и нейната дъщеря са били на борда на Polar Prince, спомагателния кораб на подводницата, когато става ясно, че комуникацията с Титан е загубена.

"В този момент не разбрах какво означава, а след това просто тръгнахме надолу", споделя тя.

В първото си интервю Дауд казва, че е планирала да отиде със съпруга си, за да види останките на Титаник, но пътуването било отменено поради пандемията от COVID.

"Тогава се отдръпнах и дадох мястото си на Сюлеман, защото той наистина искаше да си отиде", споделя тя.

Освен Сюлеман и баща му Шахзада Дауд, още трима души загинаха на борда: Стоктън Ръш, 61-годишният главен изпълнителен директор на OceanGate, който притежава "Титан", британският бизнесмен Хамиш Хардинг на 58 години, и Пол-Хенри Нарджолет -  77-годишен бивш френски военноморски водолаз и известен изследовател.

Говорейки за сина си, Дауд споделя, че Сюлеман обичал кубчето на Рубик толкова много, че го носел със себе си навсякъде, заслепявайки зрителите, като решавал сложния пъзел за 12 секунди.

"Той каза: "Ще наредя кубчето на Рубик на 3700 метра дълбочина до Титаник", споделя майка му.

Сюлеман е бил студент в университета Стратклайд в Глазгоу, Обединеното кралство. Бизнесменът Шахзада Дауд, който е британец, е от едно от най-богатите семейства в Пакистан.

Семейството, включително дъщерята Алина, на 17 години, се качва на борда на Polar Prince за Деня на бащата. Дауд си спомня, че се прегръщали и са си правили шеги в миговете преди съпругът и синът й да се качат на борда на подводницата "Титан".

"Бях много щастлива за тях, защото и двамата наистина искаха да направят това от много дълго време", казва тя.

Дауд описва съпруга си като заразително любопитен към света около него - човек, който кара семейството да гледа документални филми след вечеря.

"Той имаше тази способност да изпитва детска възбуда", казва тя.

Дауд и дъщеря й останали на борда на Polar Prince, докато мисията за търсене и спасяване се промени от обнадеждаваща към отчаяна.

"Мисля, че загубих надежда, когато преминахме границата от 96 часа", казва Дауд. Тогава тя изпратила съобщение на семейството си: "Подготвям се за най-лошото", написала тя.

Алина издържала още малко, казва тя. "Тя не губеше надежда до обаждането на бреговата охрана. Когато всъщност ни съобщиха, че са открили отломки."

Семейството се връща в Сейнт Джон в събота и в неделя отслужи заупокойна молитва за Шахзада и Сюлеман. Дауд казва, че е трогната, че имамът е казал молитва за всичките петима убити мъже.

Дауд споделя, че тя и дъщеря й ще се научат да завършват кубчето на Рубик в чест на Сюлеман. Тя също така възнамерява да продължи работата на съпруга си.

"Той участваше в толкова много неща, помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа това наследство и да му дам тази платформа... това е много важно и за дъщеря ми."

Дауд отказва да обсъди текущите разследвания на трагедията.

"Липсват ми", казва тя пред BBC и си поема дълбоко дъх. "Наистина, наистина ми липсват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase