IStockphoto

Отдавна е известно, че омега-3 мастните киселини осигуряват определени ползи за здравето. Тъй като телата ни не могат да ги произвеждат естествено, хората трябва да ги консумират с диетата си или чрез добавки. Учените обстойно са изследвали тези основни здравословни мазнини за лечение на сърдечни заболявания, артрит и зрение. Съвсем наскоро изследванията показват, че омега-3 могат да помогнат на кожата и косата.

Какво са омега-3 мастни киселини?
 
Омега-3 мастните киселини, известни също и като омега-3 мазнини, са основни мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Тези здравословни полиненаситени мазнини изпълняват жизненоважни роли за нашите клетки, като функцията на клетъчната мембрана и производството на хормони. Омега-3 могат дори да регулират генетичните функции. Има три вида омега-3 мастни киселини – алфа-линоленова, ейкозапентаенова и докозахексаенова.

Ползи от омега-3 за косата и кожата
 
Проучванията при животни показват, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на косопада и за увеличаване на растежа на косата. Те постигат това, като поддържат косата в активна фаза на растеж. Те също така могат да удебелят кичурите. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези ползи при хората, но опитите при животни са доста обнадеждаващи.
 
Омега-3 са показали обещаващи резултати и за подпомагане на различни кожни заболявания. Те могат също така да подобрят цялостното здраве на кожата. Проучванията обаче са ограничени и са необходими повече изследвания.

Ето някои възможни ползи за кожата от омега-3:
 
► Защита от увреждане на UV лъчите от слънцето – могат да намалят чувствителността на кожата към слънцето, което води до по-малко увреждане, зачервяване/слънчеви изгаряния и рак на кожата.
 
► Подобрява акнето – омега-3 могат да помогнат в борбата с акнето със своите противовъзпалителни свойства и да намалят тежестта му.
 

Омега-6 – с кои храни да си я набавите?

Омега-3 мастни киселини: изгубеното хранително звено

Топ 5 растителни източници на омега-3 мастни киселини

► Хидратират кожата – могат да овлажнят сухата, сърбяща и зачервена кожа.
 
► Подобряват екзема и псориазис – тъй като омега-3 имат противовъзпалителна активност, те могат да помогнат при кожни заболявания като екзема и псориазис. Те дори могат да намалят риска от развитие на тези състояния.
 
► Ускоряване на заздравяването на рани.
 
Още за полезните свойства на омега-3 за кожата и други бюти съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase