IStockphoto

Череши - кой не ги обича? Макар и в някои да откриваме червеи, те са изключително полезни за организма. 

 
Макар у нас черешите да стават всеки по-скъпи с всяка изминала година, много семейства не се лишават от тях. Отделните видове имат и различна хранителна стойност. Така например чаша с тръпчив черешов сок осигурява на тялото 159 калории и 36,9 грама въглехидрати.
 
Череши - какво полезни вещества съдържат? 
 
Има над 100 вида череши, но те са групирани в два основни вида: сладки и тръпчиви. Всеки от тях има различен хранителен състав. Но повечето осигуряват на тялото  витамин С, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. 
 
В една чаша, пълна със сладки череши има: 
 
Калории: 97; 
Мазнини: 0.31 г; 
Въглехидрати: 24.6 г; 
Фибри: 3.23 г; 
Белтъчини: 1.63 г; 
Витамин С: 10,8 мг, 11% от дневната норма; 
Калий: 342 мг, 7% от дневната стойност. 
 
Витамин С, открит в червения плод, действа като антиоксидант и е важен за здравето на кожата, костите и съединителната тъкан. Той също така насърчава заздравяването на рани и помага на тялото да абсорбира желязо.
 
Калият е минерал и електролит, с който черешите са пълни. Той е особено важен за изграждането на протеини и мускули, както и за разграждане и използване на въглехидрати. Калият също играе роля в контролирането на електрическата активност на сърцето и pH баланса в тялото.
 
Кои са най-големите ползи от консумацията на череши през лятото? 
 

Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати?

Хранителни добавки – пет, които да пиете през лятото

Диета за блестяща кожа – какви храни да ядете?

Намалява възпалението
 
Хроничното възпаление се счита за ключова заплаха за здравето поради връзката му със заболявания като инсулт, рак и диабет. 
 
Консумацията на череши помага за намаляване на маркерите за възпаление в кръвта. Затова се препоръчва при по-възрастни хора. Разбира се, те не трябва да имат проблеми със захарта, защото някои сортове са доста сладки. 
 
Още за ползите от консумацията на череши и други здравословни съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase