Снимка: БГНЕС

Белугата, която беше забелязан в Норвегия през 2019 г. с впряг, което предизвика обвинения, че е руски шпионин, се появи отново край бреговете на Швеция.

Открит за първи път в далечния северен регион на Норвегия Финмарк, белугата прекарва повече от 3 години, движейки се по горната половина на норвежкото крайбрежие, преди внезапно да премине към Швеция.

В неделя тя беше забелязана в Хунебостранд край югозападния бряг на Швеция.

Когато китът се появи за първи път преди четири години, морски биолози от норвежката дирекция по рибарство свалиха впряг от него. Коланът имаше монтаж, подходящ за екшън камера, и думите "Оборудване Санкт Петербург", отпечатани върху пластмасовите закопчалки.

Служители на дирекцията казаха, че китът с прякор Хвалдимир, може да е избягал от заграждение и може да е бил обучен от руския флот, защото изглежда е свикнал с хората. Москва така и не излезе с официален отговор на норвежки спекулации, че това може да е руски шпионин.

"Не знаем защо той започна да плува толкова бързо точно сега", каза Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale, след последното наблюдение, добавяйки, че е особено озадачаващо, защото китът се е отдалечава "много бързо" от естествената му среда".

"Възможно е хормони да го карат да си намери половинка. Или може да е самота, тъй като белугите са много социален вид - може да се окаже, че той търси други белуги", допълва той.

Странд каза, че китът, за който се смята, че е на възраст около 13 или 14 години, е "на възраст, в която хормоните му са много високи".

Най-близката популация на белуги се намира в архипелага Свалбард, по средата между северното крайбрежие на Норвегия и Северния полюс.

Баренцово море, южно от Шпицберген, е стратегическа геополитическа зона, където се наблюдават движенията на западни и руски подводници. Това е и входът към северния морски път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Смята се, че китът не е виждал нито една друга белуга от пристигането си в Норвегия през април 2019 г.

Странд каза, че здравето на кита "изглежда много добро" през последните години и той е търсил храна при норвежките ферми за сьомга.

Неговата организация обаче беше загрижена за способността на Хвалдимир да намира храна в Швеция и вече забеляза известна загуба на тегло.

Китовете белуга, които могат да достигнат дължина от почти шест метра и живеят между 40 и 60 години, обикновено обитават ледените води около Гренландия, Северна Норвегия и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase