IStockphoto

С настъпването на по-топлите дни, за които все още мечтаем всъщност, няма как да не помислим и за предстоящата ни лятна ваканция. Да вземем в ръка един сладолед, да се излегнем удобно на шезлонга и да чакаме слънцето да ни осигури този така желан загар. В картинката можем да включим и любимата ни студена напитка, както и гледка към чистото и спокойно море.

През дните на плажа ни е ясно какво ще носим, но задачата ни става малко по-трудна, когато трябва да помислим за топлите моменти в града или на вечерна разходка край водата. Тогава винаги се чудим как да комбинираме хем лекотата в материите, хем сигурността, че няма да ни е студено, ако изведнъж се появи вятър и температурите рязко се понижат. В такива моменти имаме нужда от нещо, което лесно се побира в куфара, не заема много място, стилно е и може да изпълнява няколко функции едновременно. 
 
Представяме ви решението за вашите проблеми, а именно кафтанът. Дрехата е лесна за обличане, не трябва да се съчетава с нищо друго и може да се носи както като ежедневен тоалет, така и като такъв за плажа. С две думи - служи за всеки повод, настроение и температура през пролетта и лятото. 

Какво е кафтан?
 
Модният стилист Алисън Бру казва, че кафтанът е проста дреха, често описвана като дълъг чаршаф без или с ръкави с 3/4 дължина. Обикновено се изработва от леки материи като коприна или щампован памук, за да бъде подходяща и удобна за жегата. 
 
Бру отбелязва, че кафтаните не са нещо ново, а по-скоро са облекло, което се носи от векове. Според базата данни на историческия институт за мода, древната дреха произхожда от Персия, носена е от мъже и жени е била най-популярна сред учени и високопоставени служители. 
 
Все пак са необходими няколко века преди кафтанът да стане толкова добре известен в западните стилове. През 60-те години на миналия век дизайнери като Кристина Диор, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран започват да въвеждат свои интерпретаци на облеклото в колекциите си. Това довежда до огромната слава на кафтана и превръщането му в предпочитана дреха за ваканции и летни партита. 

Карго панталони – идеалният заместител на дънките за пролет/лято

 

Ботуши от деним – отново на мода за пролет/лято 2023

 

Модни съвети от Франция – как да носите деним?

Как да носите кафтан?
 
Кафтанът е универсална дреха и смятаме, че трябва да бъде в челните позиции на списъка ви за пазаруване, ако вече не я притежавате. Може съвсем лесно да съчетаете дизайна с чифт джапанки, плажна чанта и любимия си бански за един страхотен ден край басейна или морето. Ако пък искате да бъдете малко по-ефирни на вечерното парти и сте се изморили от рокли, то комбинацията между кафтан, малка чантичак и високи токчета е перфектният избор. 

 

Още за дрехите от кафтан в летния гардероб и други модни детенции ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase