IStockphoto

 Сухата кожа навсякъде по тялото може да бъде неприятна на допир и сърбяща, но сухият скалп може да бъде особено дразнещ. Мнозина намират сърбежа по скалпа за смущаващ, както и за болезнен, тъй като чесането може да доведе до лющене. И докато то може да осигури временно облекчение, също така може да причини сериозно дразнене и нараняване на кожата.

Въпреки че има много възможности за лечение на сух скалп, първо трябва да определите какво причинява сухотата. Както се оказва, виновниците могат да бъдат много – от съставки на даден продукт до кожни заболявания. Дерматолозите Дъстин Портела и Айрис Рубин споделят своите експертни мнения относно най-често срещаните причини за сух скалп.

Ето няколко основни причини за сух скалп
 
1. Шампоани със сулфати
 
Много съставки имат лоша репутация, но тя невинаги е заслужена. Сулфатите са едни от тези съставки. Те могат да отстранят мазнината от косата и скалпа, когато се използват за дълбоко почистване, и да ви оставят по-чисти след измиване. Обикновено всичко се свежда до типа сулфат, който използвате и колко често, въз основа на вашия тип и структура на косата.
 
Въпреки това, когато диагностицират сух скалп, дерматолозите посочват сулфатите като основна причина. Според Портела, те са сред най-честите дразнители в шампоаните. Продукти, които са агресивни към скалпа ви, могат да причинят прекомерна сухота и да доведат до сърбеж. Той препоръчва да се придържате към шампоани с по-естествени съставки, включително такива, които хидратират и са меки към кожата.
 
Ако страдате от сух скалп и раздразнение, Рубин предлага да се насочите към шампоани без сулфати, да водите недразнещ режим на грижа за косата и да видите дали това помага. Тази рутина включва по-леко търкане под душа, използването на по-хладка вода и не чак толкова често миене на косата.

2. Използването на дразнещи продукти
 
Рубин казва, че правилно формулираните продукти за грижа за косата могат да помогнат за подобряване на признаците на сух скалп. Много от козметиката за коса съдържа съставки и алергени, които могат да причинят дразнене и възпаление на скалпа, като един от най-често срещаните примери са допълнителните аромати.
 
Ако нямате известни алергии и все пак се борите със сух скалп, първата промяна, която може да направите, е да преминете към шампоан без сулфати и недразнещ режим в грижата за косата, за да видите дали това помага. Помислете дали да включите успокояващ серум за скалпа в рутината ви. Така ще помогнете за поддържането на баланса на микробиома на скалпа, ще подсилите кожната бариера и ще осигурите основната хидратация, от която се нуждаете.
 

Маска за увредена коса – пробвайте масла, авокадо и яйце

Кофеин в грижата за коса – помага ли за растежа?

Грижа за косата през пролетта – шест неща, които да знаете

3. Твърде гореща вода
 
Няма по-добро усещане от горещ душ, но скалпът и косата ви може да не се наслаждават толкова, колкото вие. Рубин предупреждава, че използването на твърде гореща вода при изплакване на шампоан или балсам може да доведе до сух скалп. Има много ползи от вземането на по-хладни душове, включително предотвратяването на сухота.

Още причини за сух скалп и други полезни съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase