Снимка: БГНЕС
fallback

Първите резултати от изборите в Турция показват, че президентът Ердоган води убедително.

Въз основа на 9,1 % от преброените гласове, HaberTurk съобщи, че Ердоган води с 59,47 % от гласовете срещу съперника си от опозицията Кемал Киличдароглу с 34,79 %.

Единният кандидат от 7 опозиционни партии на президентските избори в Турция Кемал Кълъчдароглу призова поддръжниците си в Twitter да не напускат избирателните секции до последния подписан протокол. „Апелирам към нашите герои на демокрацията: в никакъв случай не напускайте избирателните секции до връчването на последния подписан протокол. От вашата решителност зависи пълното и правилно изразяване на волята на народа. Ще видите, ще бъде струва си вашата умора", написа Кълъчдароглу, който е основен съперник на действащия президент Реджеп Ердоган.

Гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция приключи днес в 17.00 часа местно време (съвпада с българското време), не са установени проблеми, каза по-рано Ахмет Енер, председател на Висшия избирателен съвет .

Президентът Реджеп Ердоган също призова поддръжниците си и доброволците да защитават урните, докато не станат ясни резултатите от днешните президентски и парламентарни избори в Турция.

"Както винаги, време е да се погрижим за избирателните урни. Продължавайте да защитавате волята на нашия народ, докато резултатите не бъдат окончателно определени", призова Ердоган минути след като избирателните секции затвориха.

Днес 64,1 милиона души имаха право на глас, включително 1,76 милиона в чужбина, и 4,9 милиона избиратели, които гласуват за първи път.

Общо в страната има 191 885 урни за гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

187

Да допълня...

преди 11 месеца

До Да допълня 198 По скоро Путин е написал: Честита победа , шефе.

186

Анонимен

преди 11 месеца

Турция е винаги силна още от времето на Османската империя. За българите може и да са били лоши времена, но Турция тогава е била една от най-богатите държави в света.

185

Да допълня

преди 11 месеца

Путин е подготвил поздравителната телеграма до Ердоган за победата.Започво с братко Ердогане....

fallback