IStockphoto

Когато помислим за подобряване на здравето на нашата коса, кожа и нокти, първата ни мисъл може да е насочена към пазаруването на нови козметични продукти. Всеки един етикет на щанда ни обещава да заздрави ноктите ни, да удължи косата и да поддържа кожата ни свежа и безупречна. Въпреки това, по-доброто решение е да отидете до супермаркета. Това, което поставяте в тялото си, може да е също толкова важно, колкото това, което поставяте върху него.

Вашата кожа, коса и нокти са огледално отражение на това, което влагате в организма си. Звучи лесно и елементарно, но много от нас пропускат важни хранителни продукти в името на отслабването и желаната фигура. Така някои изключват от храненето си въглехидратите, други тотално се отказват от плодовете заради наличието на захар в тях, а трети пък не поглеждат към млечните продукти заради риска от подуване.
 
Истината е обаче, че здравословната диета се крепи върху балансираното хранене, в което са включени всички хранителни групи. Въпросът за отслабването не се решава с драстична диета или ограничаване, а в размера на порциите и калорийния дефицит. С две думи казано – трябва да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, за да бъдете в добра форма. Никъде обаче не се казва, че трябва напълно да изключвате някои видове храни, а просто да намалите приема им.
 
Как храната влияе на косата, кожата и ноктите?
 
Вероятно сте чували за научна подкрепа на идеята, че определени храни могат да поддържат здравето на сърцето. Но какво да кажем за косата, кожата и ноктите? Изследването все още продължава, като понякога предоставя смесени резултати.
 
Коса
 
Проучване от 2020 година предполага, че средиземноморската диета, богата на сурови зеленчуци и пресни билки, както и диети с високо съдържание на протеин и соя, могат да бъдат полезна допълнителна терапия за борба с алопецията. Изследване от 2016 година показва, че жените, които следват диети с нисък гликемичен индекс и богати на сложни въглехидрати, витамини А, В и С и минерали като цинк и магнезий, може да имат по-малко загуба на коса по време на менопаузата.
 
Преглед от 2019 година показва, че недостигът на микроелементи като диети без биотин, витамини А и С и цинк може да повлияе на здравето на косата. Също така се смята, че ограничаването на приема на богата на живак риба тон може да помогне в борбата с косопада.
 

Здравословно хранене – плодовете, които да включите в режима си

Ядки: 3 странични ефекта от прекомерната им консумация

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

 
Кожа и нокти
 
Проучване от 2022 година предполага, че преминаването на растителна диета може да е от полза за здравето и функцията на кожната бариера. Все пак учените казват, че се изискват още изследвания, за да се докаже дали диетата наистина може да предотврати признаци на стареене.

Още по темата и други здравословни съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase