IStockphoto

Великден приключи и спокойно можем да кажем, че си похапнахме добре. Козунаците, агнешкото и курабиите все още са ни пред очите, напомняйки ни за прекрасните трапези със семейството и приятните емоции, които изпитахме през последните дни. Ако и вие, като мен, сте похапнали малко повече от обикновено, не се притеснявайте. Пътят към загубата на излишни килограми не е толкова труден, колкото си мислите.

Много хора се притесняват от теглото си, като желанието им да отслабнат е по-силно от тях и се характеризира с рязка промяна в храненето. Гладуване, отказване от основни групи храни, повече тренировки и излишно физическо натоварване. Всичко това трябва да бъде изключено от мисленето ви, защото няма да ви помогне за постигане на желаните резултати. Напротив – ще накара организма да се стресира и да започне да трупа резерви, които пък ще блокират отслабването.
 
Здравословният начин на живот е най-лесният път към желаната фигура. Правилно хранене, повече движение, достатъчно вода и сън. Това са основните стъпки, върху които да наблегнете преди пристигането на лятото. Фитнесът е препоръчителен, но в умерени количества, защото тялото се прави както в залата, така и извън нея. Почивката е от изключително значение за оптимални резултати, така че я включете в графика си.
 
Вместо да се срамувате от тялото си и да се опитвате да постигнете резултати за минимално време, послушайте организма си, уважавайте здравословните навици и знайте, че това, което помага на вашия приятел, може да не е полезно за вас. Загубата на тегло не трябва да бъде свързана с гладуване и прекомерни тренировки, а с грижа за тялото и ума.
 
Промените, които да направите в режима си:
 
1. Бъдете спокойни
 
Нормално е теглото ви да варира. Увеличаването на килограмите не означава нищо друго от това, че просто сте наддали малко. Не сте станали по-малко привлекателни, силни или красиви. Това просто означава, че тялото ви се приспособява към променящата се рутина.
 
Вашата рутина, начин на живот и нужди се променят седмица след седмица, сезон след сезон, година след година. Същото важи и за тялото. Стресът от наддаването на тегло е по-лош за организма от картофения чипс или сладоледа, така че опитайте се да не изпитвате вина, срам или притеснение. Вместо това знайте, че тялото ви прави това, което трябва.
 
Единствената причина за загубата на килограми трябва да бъде здравословният начин на живот. Той се характеризира с правилно хранене, ежедневно движение, достатъчно сън и минимален стрес. Честите тренировки също могат да помогнат за изваяната фигура, но почивката от тях е задължителна и необходима за тялото.
 

Във форма след празниците – 10 мита за отслабването, които да избягвате

Отслабване през 2023: Трябва ли да следвате лъвската диета?

Мръсен фастинг – какво трябва да знаете за него?

2. Не игнорирайте глада
 
Огладняването не е начинът на тялото ви да саботира отслабването или здравословните цели. Това всъщност е един от ключовите начини, по които телата ни съобщават от какво имат нужда. Плюс това, ако изпитваме голям апетит към нещо конкретно и се принудим да изядем нещо по-здравословно, това може да доведе до преяждане и нездравословна връзка с храната. Точно това ще саботира и целите ви.
 
Още за здравословното отслабване през пролетта и други съвети за влизане във форма четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase