Снимка: Twitter

Световното първенство по снукър се превърна в поредната жертва на протестиращите от Just Stop Oil. В понеделник един от активистите изсипа оранжев прах върху една от масите, предизвиквайки 24-часово отлагане на играта между Робърт Милкинс и Джо Пери.

Милкинс водеше с 11-0 в ранните етапи на началния фрейм, когато мъж от публиката внезапно скочи на масата и започна да изсипва праха. Едва 12 секунди бяха нужни на двама охранители, за да слязат по стълбите на театър Крусибъл в Шефийлд и да хванат активиста, но щетите вече бяха нанесени.

През това време друга активистка се опита да се залепи на масата по време на мача между Марк Алън и Фан Женги, но беше спряна от бързата реакция на рефера Оливие Мартийл. И двамата протестиращи носеха тениски в подкрепа на активистите по изменение на климата Just Stop Oil.

Играта беше спряна и на двете маси веднага след инцидента, а на терена бяха докарани прахосмукачки, като церемониалмайстора Роб Уокър беше сред тези, които помагаха да се почисти бъркотията.

Скоро след това обаче комисия реши, че покривката за масата е повредена непоправимо и трябва да бъде сменена за една нощ. В резултат на това мачът Милкинс-Пери ще бъде подновен във вторник вечерта в 19:00 часа.

Мачът между Алън и Фен беше подновен около 45 минути по-късно.

След инцидента Just Stop Oil излезе с изявление: "Около 19:20 двама привърженици на Just Stop Oil прекъснаха Световното първенство по снукър в Crucible Theatre в Шефилд, прекъсвайки играта. Двойката покри масите с оранжева прахова боя, преди да бъде изведена от охраната и арестувана. Те настояват правителството незабавно да спре всички нови проекти за изкопаеми горива в Обединеното кралство и призовават британските спортни институции да се включат в гражданска съпротива срещу геноцидните политики на правителството."

Бившият световен шампион Стивън Хендри, като коментатор за BBC, каза: "Никога не съм виждал това преди на снукър събитие. Това се случва за първи път. Изненада ни всички."

Последният протест – и публичността, която незабавно генерира – също ще породи безпокойство в спортните инциденти с имитатори през следващите седмици, особено след като се случва само два дни след като 118 протестиращи за правата на животните бяха арестувани след прекъсване на старта на Grand National.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase