IStockphoto

Скрънчитата са ни завладели от десетилетия – от епохата на големите модели на 80-те години до скорошното възраждане, което беше подпомогнато от марки от висок клас, както и множество знаменитости.

През последните няколко години обаче аксесоарът за коса се сдоби с нов живот във всичко – от цвят до материал и начин на носене. Сега големите скрънчита са тук, за да направят тенденцията още по-популярна и подходяща за пролетта.
 
История на скрънчитата
 
Скрънчито е изобретено през 60-те години на миналия век, но първото десетилетие на възход е през 80-те, когато аксесоарът бива патентован. Тогава той се превръща в основен артикул за модни икони като Мадона и Паула Абдул. Във времето, когато по-обемните прически бяха на мода, скрънчитата бързо придобиха привлекателност като по-малко вреден навик за поддържане на стилове, като основен плюс беше и разнообразната гама от цветове и материали.
 
Аксесоарът за коса остана популярен през 90-те години, преди за кратко да изчезне десет години по-късно. Това, което изглеждаше като последно сбогом със скрънчитата обаче се оказа не повече от леко довиждане, тъй като те започнаха отново да се появяват по известни дефилета като есенната колекция на Armani Prive на Седмицата на модата през 2019 година.
 
През последните години скрънчитата се завърнаха като горещ моден аксесоар, наред с всяка тенденция от 90-те години, като знаменитости като Лизо, Селена Гомес, Лупита Нионг'о и Хейли Бийбър са негови почитатели.
 

Прически 2023 – пробвайте тренда C-Cut

Нова прическа за пролетта – изпробвайте кок във формата на роза

Нов сезон, нова прическа – боядисайте се в черешова кола

След като навлязоха отново в живота на всеки като забавен аксесоар, скрънчитата започнаха да заменят обикновените ленти за коса, които бяха слагани небрежно на китките. Причината е, че този аксесоар може ефективно да държи кичурите далеч от лицето ви, като същевременно е по-нежен към тях. От естетична гледна точка, привличащите вниманието шарки и разрошената форма на скрънчито го превърнаха в забавно допълнение към всяка визия.
 
Тенденцията на големите скрънчита
 
През 2023 година скрънчитата все още са тук, за да останат, но може да са пораснали с един-два номера. Добавяйки импулс към други тенденции като балеринките и възхода на панделките, големите скрънчита или т. нар. джъмбо скрънчита са новият най-горещ аксесоар за коса. Удвоеният размер незабавно се превръща във фокусна точка на всяка небрежна визия, което го прави закачлив аксесоар, който добавя повече текстура и измерение към вашето облекло.
 
В зависимост от стила, големите скрънчита могат да бъдат невероятно гъвкави и да се включат във визията по много начини. Една от любимите ни форми е тази на цвете, която прави всяка плитка или конска опашка да изглежда като излязла направо от филм за принцеси на „Дисни“.

 

Още за големите скрънчита и други пролетни тенденции ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase